STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » IT / Stiinta » Fum şi miros de plastic ars în partea rusească a Staţiei Spaţiale Internaţionale

Fum şi miros de plastic ars în partea rusească a Staţiei Spaţiale Internaţionale

Astronauții de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au detectat fum şi miros de plastic ars provenit din segmentul rusesc al stației. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a asigurat că echipajul se află în siguranţă şi că ieşirea în spaţiu programată pentru azi va avea loc.

„Pe 9 septembrie la 04.55 ora Moscovei, un detector de fum s-a declanşat pe modulul Zvezda, segmentul rusesc al ISS, în timpul schimbării automate a bateriei, iar alarma a pornit”, se arată într-un comunicat difuzat de Roscosmos, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Agenţia spaţială rusă a precizat că a fost utilizat un filtru de aer pentru a elimina eventuala poluare provocată de degajarea de fum şi că echipajul de la bord şi-a continuat programul.

„Toate sistemele funcţionează normal”, a asigurat Roscosmos, care a precizat că echipajul continuă pregătirile pentru ieşirea în spaţiu prevăzută joi după-amiază.

Potrivit conversaţiilor echipajelor cu comandamentul de pe Terra, difuzate de NASA şi citate de agenţia rusă Ria Novosti, o alarmă s-a declanşat pe modulul rusesc Zvezda, iar echipajul a văzut fum şi a simţit un miros neobişnuit.

Astronautul francez Thomas Pesquet, citat de Ria Novosti, a declarat că a simţit miros de plastic ars venit de pe Zvezda şi care a ajuns în segmentul american prin sistemul de ventilaţie al ISS.

Acest nou incident este ultimul dintr-o lungă serie. Cel puțin 80% dintre sistemele interioare ale segmentului rusesc al Stației Spațiale Internaționale și-au depășit durata de viață, iar astronauții au descoperit mai multe fisuri în interiorul stației, avertizând că ele se pot mări.

Spacewalk programat azi

Doi cosmonauţi ruşi, Oleg Noviţki şi Piotr Dubrov, urmează să efectueze joi o ieşire extra-modulară pentru a continua lucrările de instalare la noul modul ştiinţific rusesc Nauka, care a andocat la sfârşitul lui iulie la ISS, după 15 ani de întârzieri determinate de dificultăţi tehnice.

Industria spaţială rusă întâmpină numeroase dificultăţi în ultimii ani, în mijlocul unor lansări eşuate şi unor scandaluri de corupţie.

Însă Rusia doreşte să o relanseze cu proiecte ambiţioase, precum propria sa staţie spaţială, sau o bază selenară în colaborare cu China.

Cooperarea cu SUA cunoaşte de asemenea o degradare, pe fondul tensiunilor internaţionale.
citeste mai multe pe digi24.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cetățenii orașului Hârlău rămân fără apă

În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău, de 2500 mc capacitate, joi 23 ...