STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » REGIONAL » Gheorghe Ştefan, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă

Gheorghe Ştefan, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă

Fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid, în aceeaşi cauză fiind judecat şi fostul secretar general al PDL Vasile Blaga. Instanţa a dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de peste 1,6 milioane de euro. Gheorghe Ştefan execută din octombrie 2016 pedeapsa de şase ani de închisoare primită în dosarul “Microsoft”, scrie News.ro.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca nefondat apelul lui Gheorghe Ştefan, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa primită în ianuarie 2017 la Tribunalul Bucureşti, de trei ani de închisoare.

Gheorghe Ştefan a fost judecat în baza acordului de recunoaştere a faptelor încheiat cu procurorii în dosarul finanţării ilegale a PDL.

În dosarul finanţării ilegale a PDL, pe 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pe care îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan. Dosarul a fost trimis atunci la instanţa supremă, care ulterior a decis ca Vasile Blaga să fie judecat la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta nu mai este parlamentar.

Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip „fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme “fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.

Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Lista proiectelor care vor intra la finanțare prin PNI „Anghel Saligny” pentru fiecare localitate în parte din Iași. Câteva comune au întrecut, din nou, Pașcaniul

Recent, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a făcut public lista proiectelor din județul ...