Sunt puțini românii care reușesc să pună bani deoparte de la lună la lună. Cu toate acestea, majoritatea celor care pot face lucrul acesta, fac o mare greșeală în momentul în care văd că au reușit să adune o mică sumă.
Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Chirilă, consultant financiar, a explicat ce ar trebui să facă românii care nu pot pune niciun ban deoparte de la lună la lună.
”Dacă nu reușesc să economisesc nu am altă variantă decât ori să îmi cresc veniturile, însemnând faptul că pot renegocia contractul la locul de muncă, dar marja de creștere este limitată, pot munci mai multe ore, îmi pot lua un alt job, adică practic posibilitatea de a-mi crește veniturile este limitată.
Pe de altă parte, mai am și posibilitatea să îmi scad cheltuielile și aici îmi pot scădea cheltuielile într-o anumită marjă, pentru că tot trebuie să locuiesc undeva, să mănânc, să ajung la un loc de muncă. Deci din punct de vedere al managementului finanțelor personale trebuie să nu îmi cresc foarte mult standardul de viață, dar să am niște venituri pe care să le pot crește. De aici trebuie să economisesc.
”Până când economisesc?”
Până când economisesc? Până când am un fond de urgență și un fond de siguranță. Asta înseamnă că acești bani sunt acei bani pe care pot pune mâna dacă îmi pierd sursa de venit. Statistic vorbind, este dovedit faptul că în șase luni de zile, un om poate pivota către un alt loc de muncă unde să corespundă din punct de vedere al salariului, șefului, companiei, fără să fie nevoit să facă compromisuri.
Ce fac după ce am aceste economii, pentru 6-12 luni? Următorul pas ar fi să investesc. Pentru că fără investiții, inflația în capitalism erodează valoarea banilor. Sunt niște concepte pe care noi spunem că le înțelegem, dar pentru că nu sunt puse cap la cap într-un singur element, nu avem niște repere care să ne facă să acționăm”, susține Alexandru Chirilă.
Investiții bune și investiții proaste
Despre investiții a vorbit și Andrei Zaharia, trainer financiar, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. Mai exact, despre adevăratele investiții, nu despre cele despre care majoritatea dintre noi credeam că sunt profitabile.
”Oamenii confundă propria locuință ca fiind o investiție. În vremurile pe care le trăim trebuie să ai o casă, nu poți să stai la cort. Dar trebuie să înțelegem că propria locuință nu este o investiție, nu este un activ. Propria locuință nu ne aduce bani, ba mai mult, ne consumă și alți bani.
Propria locuință este un pasiv necesar, pe care trebuie să ni-l asumăm. Și trebuie să îl putem susține, pentru că altfel apare presiunea financiară și stresul financiar din care nu mai scăpăm”, a spus el.
Ce facem cu banii câștigați
”Noi ar trebui să câștigăm bani, o parte din bani trebuie să îi cheltuim, pentru că trebuie să trăim, ne cumpărăm anumite lucruri specifice nevoilor, mâncare, transport, casă și ne îndeplinim anumite dorințe, pentru că suntem ființe emoționale, ne mai luăm vacanță, mergem la un restaurant, ne bucurăm de micile plăceri.
Dar economiile pe care le avem după toate acestea nu le redirecționăm către a cumpăra o casă mai frumoasă și o mașină mai frumoasă imediat, economiile respective le investim, punem banii la treabă, banii aceștia să ne producă alți bani, și după ce acești bani ne-au produs alți bani, am creat un circuit financiar care ne permite să ne luăm acea casă și acea mașină mai frumoasă”, mai explică trainer-ul financiar.
Cea mai mare greșeală pe care o fac românii cu banii
Potrivit acestuia, cea mai mare greșeală pe care românii o fac în momentul în care au o anumită sumă economisită este să își cumpere un anumit bun pe care și-l doreau.
”Este o realitate faptul că noi, ca români, când avem anumite resurse financiare, focusul nostru este pe a cheltui banii respectivi. Și nu prea îi punem la treabă, dar trebuie să găsim alte metode și soluții astfel încât să investim, să multiplicăm banii și să ne disciplinăm din punct de vedere financiar.
Suntem un popor de consumatori, unde lucrurile sunt destul de vizibile, începând de la ce mașini conduc românii, asta spune foarte multe despre noi. Pentru că vrem să arătăm că avem, să ieșim în față, să epatăm, obținem multă satisfacție din asta. Este o consecință a culturii pe care noi, ca popor, o avem”, a mai spus Andrei Zaharia în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Sursa: Antena3.ro