Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Hidroelectrica va finaliza ,,Amenajarea Hidroenergetică Pașcani’’ până la jumătatea anului 2026

Hidroelectrica va finaliza ,,Amenajarea Hidroenergetică Pașcani’’ până la jumătatea anului 2026

Cu ocazia vizitei Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, la obiectivul de investiții ,,Acumularea Hidroenergetică  Pașcani”, vă transmit următorul comunicat de presă:

Hidroelectrica va finaliza ,,Amenajarea Hidroenergetică Pașcani’’ până la jumătatea anului 2026!

Vizita Ministrului Energiei Sebastian Burduja , la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani și întâlnirea cu reprezentanții societății Hidroelectrica, cea care administrează această investiție, a lămurit stadiul și calendarul lucrărilor.

La această întâlnire au participat primarul municipiului Pașcani, Marius Pintilie, deputații de Iași, Alexandru Muraru  și Sorin Năcuță senatorul Liviu Brătescu , subprefectul Dolachi-Pelin Constantin, managerii de dezvoltare Hidroelectrica, Emil Crișan și Adriana Dădu, ingineri, proiectanți, din partea acestei societăți și din partea constructorului.

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, inițiată în anul 1985 este cea mai mare investiție a statului român de până acum, în județul Iași și se constituie ca două lucrări distincte:

  1. Obiectivul de investiții ,,Acumularea Pașcani” de pe cursul râului Siret, cu o capacitate proiectată de 62 milioane de metri cubi de apă și un luciu de peste 2000 ha;
  2. Obiectiv de investiții ,,Centrala Hidroelectrică” Pașcani, cu o capacitate instalată de 10 MWH energie electrică.

Acest proiect a fost inițiat ca fiind unul strategic, cu scop de regularizare a debitului de apă de pe râul Siret și înlăturarea riscurilor de inundații, până la vărsarea în Dunăre. Râul Siret a revărsat de mai multe ori, inundând municipiul Pașcani și localități din județul Neamț, Bacău și Galați, pagubele produse doar în perioada 2010 – 2018 depășind 240 milioane de lei.

Lucrările sunt realizate în proporție de 80%, iar valoarea estimată pentru finalizarea proiectului de la Pașcani este de 60 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile cu exproprierea terenurilor afectate de investiție, estimate la 29 milioane lei.

PNL Pașcani și-a asumat demersurile pentru finalizarea lucrărilor la această investiție, împreună cu conducerea organizației județene și cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Parlamentarii PNL Iași, Sorin Năcuță și Alexandru Muraru au făcut numeroase interpelări și demersuri pentru finanțarea și reluarea lucrărilor.

O decizie favorabilă a fost luată de premierul Nicolae Ionel Ciucă  și Ministrul Energiei, în 2022, care au stabilit prin OUG nr.175/2022, ca acest obiectiv să fie declarat de interes public major și propus de România pentru a fi finanțat cu bani de la UE, prin componenta REPowerEU.

Pentru că principiile acestui mecanism nu au permis finanțarea centralelor hidroelectrice, Ministerul Energiei și Hidroelectrica au decis finalizarea acestei investiții cu fonduri proprii și guvernamentale, prin procedură simplificată, în ceea ce privește studiul de impact și acordul de mediu.

Hidroelectrica S.A. a elaborat Studiile de impact asupra mediului, Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, a finalizat licitația pentru achiziția echipamentului hidromecanic care va echipa Barajul Pașcani și caietele de sarcini necesare contractării instalațiilor și dotărilor electrice ale Centralei Hidroenergetice Pașcani.

 

Pentru semestrul I al anului 2024 sunt programate acțiuni în vederea emiterii Hotărârii de Guvern de expropriere, pentru cauză de utilitate publică, a terenurilor aferente Amenajării Hidroenergetice Pașcani.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că va prinde în Bugetul pentru anul 2024, sumele necesare pentru procesul de expropriere a terenurilor și că acestea nu implică strămutări de locuințe.

Managerul general pentru dezvoltare Hidroelectrica, Emil Crișan, a explicat că la această investiție se lucrează intens și că termenul de finalizare este jumătatea anului  2026.

 

PNL IASI  și PNL Pașcani  mulțumesc Ministrului Energiei, Sebastian Burduja și conducerii Hidroelectrica pentru implicare și finanțarea investiției ,,Amenajarea Hidroenergetică Pașcani” și promitem că vom urmări cu atenție lucrările și respectarea termenului de inaugurare.

Această investiție este extrem de importantă pentru municipiul Pașcani și întreaga zonă, prin crearea de noi locuri de muncă, producția de energie electrică, reducerea riscului de inundații, resursa mare de apă pentru irigații și pentru alimentarea localităților, amenajarea teritorială și potențial pentru activitățile turistice și sportive.

Sorin Năcuță,

deputat de Iași

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

În prag electoral, Pintilie anunță că se fac demersuri pentru reabilitarea Lacului pășcănean „Peștișorul”

În prag electoral, după trei ani de stagnare, actuala conducere a Primăriei Pașcani anunță într-o ...