Acasă » REGIONAL » Pascani » Iarna face primele victime pe drumurile judeţene
pmp

Iarna face primele victime pe drumurile judeţene

Peste 200 de persoane şi 50 de autoturisme au fost blocate la Mănăstirea Hadâmbu, din cauza condiţiilor meteo * prefectul judeţului Iaşi a solicitat un control la nivelul primăriei Mogoşeşti pentru lipsa intervenţiei pe drumurile comunale * un microbuz plin cu elevi a intrat în şanţ din cauza poleiului de pe DJ247 Dobrovăţ * liberalii taxează situaţia şi „autismul administrativ” al preşedintelui Consiliului Judeţean

 

Contractul de deszăpezire pe drumurile judeţene ar putea fi semnat săptămâna viitoare. Până atunci, autorităţile locale speră ca vremea să ţină cu ele. O situaţie de urgenţă a avut loc duminică noapte, când perimetrul din zona Mănăstirii Hadâmbu a fost curăţat de echipajele Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, la solicitarea directă venită din partea Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Transporturilor. Duminică noapte, 238 de persoane şi aproximativ 55 de autoturisme erau blocate din cauza poleiului din zona mănăstirii. S-a acţionat punctual, cu două autospeciale din cadrul DRDP Iaşi, echipate cu lamă şi sărăriţă, pentru distribuirea de sare, material ecologic şi clorură de calciu.

 

 „Intervenţia echipelor DRDP fiind efectuată la solicitarea directă venită din partea Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Transporturilor. Pentru a ne asigura că nu vor fi probleme de niciun fel, am format o coloană de însoţire, evitând în acest mod eventuale blocaje ce ar fi putut să apară pe traseu. Facem precizarea că intervenţia echipelor DRDP Iaşi a avut loc în parcarea Mănăstirii Hadâmbu şi a zonei adiacente, administrate de autorităţile comunale, mai puţin pe DJ 248B, această arteră prezentându-se în condiţii circulabile. Menţionăm că echipele de deszăpezire ale DRDP Iaşi sunt pregătite să intervină în sprijinul locuitorilor judeţului Iaşi, pe drumurile cu probleme, acolo unde situaţia o va impune”, au declarat reprezentanţii DRDP Iaşi.

 

Nici prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, nu este mulţumit de situaţia actuală. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că la Mogoşeşti trebuia să răspundă şi admnistraţia locală, dar aceasta nu a întervenit. Eu cred că o soluţie pentru evitarea unor astfel de situaţii ar fi înfiinţarea de către Consiliul Judeţean a unei firme proprii care să dispună de utilajele necesare deszăpezirii drumurilor sau cel puţin a unei secţii în cadrul DJADP, pentru intervenţii de urgenţă. O parte din acel drum de la Mogoşeşti este în administrarea DJADP Iaşi, dar care încă se află în procedura de licitaţie şi nu poate interveni, însă serpentinele pe care se coboară de la Mănăstire sunt parte a drumurilor comunale şi pe care trebuia să intervină primăria. Am dispus un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, pentru a vedea de ce nu au avut loc intervenţii pe drumurile comunale în Mogoşeşti, ne-a declarat prefectul. Un blocaj a avut loc ieri dimineaţă şi în comuna Dobrovăţ, acolo unde un microbuz plin cu elevi a intrat în şanţ, nefiind echipat complet cu cauciucuri de iarnă.

 

Liberalii contabilizează: „Prima zăpadă, primul eşec”

 

Primele căderi de zăpadă au găsit Consiliul Judeţean Iaşi şi Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi complet nepregătite, arată liberalii. Pe mai multe drumuri judeţene s-a circulat cu greutate în cursul zilei de duminică, în urma ninsorii, deşi cantităţile de precipitaţii nu au fost semnificative, exemple fiind DJ248 Iaşi-Vaslui, DJ 248B Voineşti – Hadâmbu sau DJ 248A Iaşi-Voineşti. La nivelul DJADP Iaşi nu există încă un contract de deszăpezire deoarece caietele de sarcini au fost respinse de Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor. „Am atras atenţia încă de acum două luni că se va ajunge aici. Din păcate, autismul administrativ al domnului Maricel Popa, preşedintele CJ, ne-au adus în această situaţie neplăcută în care nu avem semnat încă un contract de servicii de deszăpezire la nivelul judeţului. Am ajuns aici nu din cauza birocraţiei, ci din cauza lipsei de profesionalism a actualei administraţii judeţene. Să nu uităm că CNSC a respins caietele de sarcini întocmite de CJ pe motive hilare. Nu putem rămâne la mila vremii şi este de neacceptat să ne rugăm să nu ningă ca principală soluţie de rezolvare a problemelor. La 1 ianuarie 2018 trebuie să avem gata documentele pentru contractele iernii viitoare, iar în iunie 2018, cel târziu, să avem contractele pentru deszăpezire semnate dacă vrem sa lucrăm profesionist în administraţie”, a spus Marius Bodea, deputat PNL Iaşi. Preşedintele CJ Iaşi nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor, fiind plecat din ţară. 

 

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Circa 3000 mp de spații verzi au fost reabilitate săptămâna trecută la Pașcani

Viceprimarul Cristian Rățoi anunță că săptămâna trecută a fost o săptămână de foc pentru angajații ...