Acasă » CULTURAL » Implicarea Regelui Mihai în EVENIMENTELE din 1989. „E de necrezut…” DEZVĂLUIRI ISTORICE
pmp

Implicarea Regelui Mihai în EVENIMENTELE din 1989. „E de necrezut…” DEZVĂLUIRI ISTORICE

 

În cartea „Confesiuni despre istorie”, generalul Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, a relatat un eveniment extrem de interesant și aproape neștiut, legat de implicarea fostului rege în evenimentele ce aveau să ducă, spre sfârșitului lui 1989, la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est.

 

În iunie 1989, susține autorul interviului, Aurel Rogojan, reprezentanți ai organizațiilor românilor din emigrație au fost invitați în Ungaria, unde au semnat o declarație comună cu Fondul Democratic Maghiar, cunoscută ca Declarația de la Budapesta, în care se afirma că Transilvania este un spațiu de compementaritate în care dreptul la reprezentare politică trebuie garantat, potrivit www.realitatea.net.

„Regele a fost vizitat de o delegație la reședința de la Versoix, pentru a i se solicita adeziunea la Declarație. Cel puțin acestea sunt datele cunoscute și confirmate și de Casa Regală,” își mai aduce aminte autorul, în timpul discuției cu generalul Vlad.

 

În replică, acesta își amintește că, în perioada imediat următoare, „emigrația din Europa Occidentală, prin acțiunile repetate împotriva guvernului și a președintelui României, a organizat și o manifestație, o întrunire care l-a implicat și pe fostul rege al României, Mihai I. Nu pot să înțeleg cum de a fost posibil ca fostul rege să achieseze cu atâta ușurință la un anumit tip de manifest, pe care îl pregătise o așa-zisă opoziție, împotriva regimului din România, de fapt împotriva României, când în mod explicit, prin acea acțiune se vorbea despre renunțarea la Ardeal, deci România fără Transilvania. E de necrezut.” a afirmat Iulain Vlad în memoriile sale.

 

Fostului șef al Securității mai spune că Elena Ceaușescu a fost și ea extrem de interesată de informațiile despre întâlnirea de la Budapesta.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Pășcănenii vor spectacole de calitate. Sală plină la comedia „Hoți de onoare”

Ziua Mondială a Teatrului, marcată în fiecare an pe data de 27 martie, a fost ...