STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » EVENIMENT » Înmatricularea și radierea online a mașinilor, mai aproape de realitate. Cum vor avea acces şoferii românii la platforma IT a MAI
pmp

Înmatricularea și radierea online a mașinilor, mai aproape de realitate. Cum vor avea acces şoferii românii la platforma IT a MAI

Şoferii români ar putea scăpa de mai multe drumuri la instituţiile statului, iar birocraţia va fi redusă, având în vedere că Guvernul vrea să reglementeze prin Ordonanță de urgență înmatricularea și radierea online a mașinilor.

În prezent, dosarele cerute de autorități pentru declararea fiscală a maşinii și pentru înmatriculare înseamnă trei dosare care conțin circa 10 formulare de completat și peste 20 de copii ale unor documente.

Anul trecut, au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere, arată cifrele Direcției generale permise de conducere și înmatriculări din MAI.

„Aceasta înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF.

În prezent realizarea tuturor operațiunilor conexe domeniului înmatriculării vehiculelor, necesită termene ce pot depăși 30 zile, prin prezentarea succesivă la mai multe autorități, termene ce ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de transmitere a datelor între instituțiile implicate”, se precizează în nota de fundamentare.

Înmatricularea maşinii poate dura şi 30 de zile

Pentru a rezolva aceste probleme, proiectul OUG prevede că Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din MAI va dezvolta o platformă informatică, ce se va interconecta cu alte sisteme informatice ale altor autorități pentru schimb de date.

Platforma IT va permite cetățenilor să încheie online actele juridice translative de proprietate asupra vehiculelor, să declare la organul fiscal competent dobândirea/înstrăinarea vehiculelor, precum și înmatricularea/radierea din circulație a acestora.

Actul normativ nu prevede în cât timp va apărea această platformă, dar ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat luna trecută că „MAI va dezvolta această platformă în 6-12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România”, potrivit hotnews.ro.

Cum vor avea acces românii la platforma IT a MAI

Pentru a putea folosi această platformă IT, proiectul prevede că solicitanții trebuie să se prezinte la serviciile publice comunitare regim permise pentru stabilirea identității și pentru a primi userul şi parola de acces.

Ulterior, cei care s-au autentificat în platforma IT a MAI vor putea să introducă câteva date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere etc.).

Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorității competente de înmatriculare, în vederea aprobării efectuării operațiunii solicitate.

Ulterior efectuării formalităților de înmatriculare/radiere, informațiile necesare declarării/radierii în/din evidențele organului fiscal competent vor fi automat transmise acestuia, prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/ANAF.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Lista substanțelor care afectează șoferii va fi actualizată. Anunțul ministrului Sănătății 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi, după ședința de Guvern, că lista cu substanţele ...