Acasă » REGIONAL » Harlau » Investiții masive în sistemul medical din orașul Hârlău. Aparatură medicală nouă și proiect pentru realizarea unui CPU
pmp

Investiții masive în sistemul medical din orașul Hârlău. Aparatură medicală nouă și proiect pentru realizarea unui CPU

Sistemul medical din cadrul Spitalului orășenesc Hârlău este îmbunătățit de la un an la altul iar la ora actuală se așteaptă acreditarea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

Este cunoscut faptul că la nivelul județului Iași a existat o singură unitate medicală de stat încadrată în categoria a VI-a, ceea ce înseamnă că nu a fost acreditată, fiind vorba de Spitalul orășenesc Hârlău. Dacă un spital nu este acreditat ANMCS nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Spitalul poate funcționa în continuare dar pacienții care se prezint sunt nevoiți să plătească pentru serviciile medicale primite.

Potrivit reglementărilor ANMCS, spitalul se poate înscrie într-o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu de acreditare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare în momentul solicitării înscrierii sau, în acelaşi ciclu de acreditare, la decizia Ministerului Sănătăţii.

În acest sens, de câțiva ani de zile se investesc bani în reparații capitale și dotări cu aparatură medicală. O parte din investiții provin de la Ministerul Sănătății dar și de la bugetul local al Primăriei. Scopul final este creșterea calității medicale și oferirea pacienților un act medical de calitate cât și obținerea acreditării din partea autorității.

Ca o sinteză a investițiilor făcute în unitatea medicală din Hârlău, din anul 2016 au fost alocați bani pentru R.K. la acoperiș și izolație termică la cădire compartiment pediatrie, obstetrică – ginecologie, neonatologie, laborator analize medicale. În anul 2018, conducerea Primăriei a alocat de la buget o sumă de 196 000 lei pentru reparații capitale la acoperiș și creare rigolă apă pluvială clădire compartiment medicină internă. Anul trecut, cei mai mulți bani au fost alocați de Ministerul Sănătății pentru dotarea cu aparatură medicală. Chiar și așa, Primăria a contribuit la partea de cofinanțare. Astfel, potrivit situației prezentate de către conducerea spitalului, în anul 2019 au fost achiziționate aparatură medicală în valoare de 495 000 lei, partea de cofinanțare a Primăriei fiind de 56.000 lei. S-a dotat cabinetele cu ecograf, monitor funcții vitale, concentratoare oxigen, masă de operație electrică, aparat terapie ultrasunete, baie de parafină, aparat ventilație ATI, lampă scialitică cu led, incubator nou născuți, aparat iontoforeză.

Peste 500.000 lei bani de la Primărie pentru anul în curs

Primar Gheorghita Curca

Procesul de îmbunătățire al calității medicale continuă și în acest an. Primarul Gheorghiță Curcă a prins în Bugetul de Venituri și Cheltuieli o sumă de 504.000 lei pentru spital. „Ne preocupă sănătatea cetățenilor noștri și de aceea este important să îmbunătățim calitatea medicală de la Spitalul orășenesc. Au existat probleme cu acreditarea lui dar situația s-a schimbat în bine . S-au făcut investiții importante și încă se mai fac. Noi, cei de la Primărie, am ținut legătura cu conducerea spitalului în mod constant iar ce a depins de noi am rezolvat. În acest an am alocat de la bugetul Primăriei o sumă de 504.000 lei pentru dotarea spitalului cu echipamente medicale și alte servicii. Avem încredere că și cei de la conducerea unității medicale își vor face treaba și nu vor mai fi probleme”, a declarat pentru Jurnalul Regional primarul orașului Hârlău, Gheorghiță Curcă.

Proiect pentru realizarea unui Compartiment de Primiri Urgențe

Edilul șef are în plan atragerea unor fonduri europene în vederea realizării, la Spitalul Orășenesc, unui Compartiment de Primiri Urgențe (CPU). În acest sens, primarul a efectuat o vizită de lucru la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est. „Șansele sunt mari să accesăm fonduri pentru realizarea unui Compartiment de Primiri Urgențe la Hârlău. Am purtat deja discuții la ADR Nord Est și am încredere că voi implementa un astfel de proiect. Este absolut necesar realizarea lui deoarece spitalul nostru nu oferă servicii medicale doar pacienților din Hârlău ci și celor din localitățile arondate. Spitalul oferă servicii medicale unui număr de circa 65.000 de locuitori. Prin realizarea unui astfel de Compartiment pacienții vor beneficia de servicii medicale fără a fi nevoiți să parcurgă distanțe mari și știm că timpul de intervenție este foarte important în cazul unui bolnav”, a mai precizat primarul din Hârlău.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO | Diana Șoșoacă îl amenință pe primarul pășcănean Pintilie cu dosar penal

„Să vezi ce dosar penal îți fac eu Pintilie de n-o să te mai saturi ...