„Alte două hotărâri de guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern – au fost propuse hotărârile de guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020″, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern.

„Astăzi va trebui să luăm o decizie foarte importantă – şi anume să adoptăm hotărârile de Guvern privitoare la alegeri. Prioritare sunt cele două hotărâri de Guvern, cea privind stabilirea datei alegerilor şi a două hotărâre privind stabilirea calendarului de desfăşurarea alegerilor. Îl văd pe domnul ministru Vela (…) că este pregătit atât cu cele două hotărâri de Guvern, cât şi celelalte două hotărâri de Guvern în primă lectură, urmând să obţinem avizul Consiliului Legislativ”, a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că Guvernul este obligat atât de Constituţie, cât şi de legea alegerilor parlamentare să stabilească data acestui scrutin.

„În conformitate cu legea, această decizie (cu privire la data alegerilor parlamentare – n.r.) trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor, de asemenea trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, şi anume pe data de 21 decembrie, de asemenea, trebuie să ţinem cont în stabilirea datei de prevederea constituţională prin care preşedintele trebuie să convoace Parlamentul nou ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor.

Coroborând toate aceste prevederi constituţionale şi legale rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi domnul ministru Vela este primul proiect de hotărâre de Guvern privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca data alegerilor parlamentare”, a afirmat premierul.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat: „Suntem pregătiţi, domnule prim-ministru”. Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică.

Sursa: Evz.ro