Acasă » CULTURAL » Libertatea presei se confruntă cu ameninţarea noilor forme de cenzură (raport)
pmp

Libertatea presei se confruntă cu ameninţarea noilor forme de cenzură (raport)

Libertatea presei se confruntă cu pericolul noilor forme de cenzură şi al controlului statului asupra informaţiilor, în pofida expansiunii masive a social media şi a website-urilor independente, relevă raportul anual ‘Atacuri asupra presei’, prezentat marţi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ, cu sediul la Londra), transmite DPA. Documentul arată că guvernele folosesc tactici tot mai sofisticate pentru a controla informaţia şi a limita criticile.

Printre altele, raportul explorează modul în care guvernele folosesc legile privind drepturile de autor, reţeaua Twitter şi alte mijloace pentru a combate criticile pe social media. Directorul executiv al CPJ, Joel Simon, a declarat că tendinţele globale sunt ‘mai profunde, mai persistente şi mai problematice’ decât îngrijorările legate de ‘ştirile false’ şi de mediul ‘ostil şi intimidant’ pentru presă în urma alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA. ”În prezent, strategiile de a controla şi gestiona informaţia se împart în trei categorii, pe care le numesc represiunea 2.0, controlul politic mascat şi captarea tehnologiei”, a spus Simon.

Alexandra Ellerbeck, cercetătoare în cadrul CPJ, a apreciat că social media sunt văzute ca o ”expresie organică a opiniei populare care a fost capabilă să submineze guverne şi să aprindă revoluţii” în timpul Primăverii Arabe din 2011. Astăzi, platformele de social media influenţează conţinutul, iar guvernele ”au devenit tot mai sofisticate în a folosi social media pentru supraveghere, cenzură şi propagandă”, a subliniat Ellerbeck, anunţă Agerpres.

Ţări precum Rusia, China şi Mexic influenţează dezbaterile online prin ”armate de artişti de propagandă”, în timp ce Statele Unite monitorizează şi elimină conturi de social media în timpul supravegherii antiteroriste, iar Ecuadorul suspendă conturile de Twitter critice la adresa puterii, notează raportul citat.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Pășcănenii vor spectacole de calitate. Sală plină la comedia „Hoți de onoare”

Ziua Mondială a Teatrului, marcată în fiecare an pe data de 27 martie, a fost ...