Acasă » CULTURAL » Lungmetrajul 'Cap şi Pajură', de Nicolae Constantin Tănase, va avea premiera mondială la Prague International Film Festival – Febio Fest

Lungmetrajul 'Cap şi Pajură', de Nicolae Constantin Tănase, va avea premiera mondială la Prague International Film Festival – Febio Fest

Lungmetrajul “Cap şi Pajură”, de Nicolae Constantin Tănase, va avea premiera mondială pe 27 martie, la Prague International Film Festival – Febio Fest, şi va fi lansat în cinematografele româneşti pe 10 mai, distribuit de Domestic Film, scrie news.ro.
 

Cea de-a 26-a ediţie a Febio Fest va avea loc între 21 şi 29 martie, iar filmul “Cap şi Pajură” va fi proiectat în zilele de 27, 28 şi 29 martie.
 
Festivalul din Cehia se concentrează pe cinematografia contemporană şi aduce în faţa publicului cele mai interesante filme realizate în ultimul an în lume. Evenimentul cuprinde şi retrospective dedicate cineaştilor invitaţi şi încearcă să descopere noi teritorii şi trenduri. Între invitaţii speciali din ultimii ani s-au numărat regizori şi actori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Alan Rickman, Claudia Cardinale, Geraldine Chaplin, Gaspar Noé, Bruno Dumont, Abel Ferrara şi Catherine Deneuve.
 

Inspirat din fapte reale, filmul “Cap şi pajură” îi are în distribuţie pe Alex Călin, Iulia Ciochină şi Florin Salam.
În urma unui accident într-un bar, Laurenţiu se loveşte grav la cap, dar refuză tratamentul pentru că aşteaptă întoarcerea fratelui său din Germania, căruia trebuie să îi mărturisească ceva foarte important. Filmul reprezintă o perspectivă intimă asupra ultimei zile din viaţa lui Laurenţiu, încercând să recompună piesele de puzzle privind temerile şi deciziile care au dus la acest final.
 
“«Cap şi Pajură» este o încercare de a genera empatie pentru povestea lui Laurenţiu, care era de vârsta mea când a avut o moarte agonizantă. Este o privire în spatele ştirii TV, care se concentrează doar pe faptul că el a cerut să asculte acelaşi cântec de zece ori la rând, şi că în mod natural asta a dus la a fi lovit cu o sticlă în cap. Consider că înţelegerea lui Laurenţiu, printr-o explorare cinematică bogată a ultimei sale zile de viaţă, va contrabalansa stigmatizarea socială pe care o are – alegerea melodiei, o «manea», care a dus la moartea lui. Prin acest film mi-am propus să vorbesc despre prejudecăţi şi nepăsare în România de astăzi”, declară regizorul Nicolae Constantin Tănase.
 
Nicolae Constantin Tănase şi-a început studiile de film la FAMU (Cehia) şi a absolvit cursurile de regie film în cadrul Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, în 2009. Filmul său de licenţă, „Outrageously Disco”, a câştigat numeroase premii, iar primul său scurtmetraj independent, „BLU”, i-a adus premiul „cel mai bun scurtmetraj românesc” la TIFF 2012 (Cluj-Napoca), precum şi alte trei premii la festivaluri internaţionale. În 2013, regizorul a primit premiul categoriei „tânără speranţă” la gala premiilor Gopo. Scurtmetrajul lui „12 minute” a făcut parte, între altele, din selecţiile Namur IFF, Thessaloniki IFF şi TIFF.
 
Primul său lungmetraj, “Lumea e a mea”, a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2015, unde a obţinut premiul pentru “cel mai bun debut românesc”. Filmul a avut premiera internaţională la Karlovy Vary IFF, în secţiunea East of the West, unde a primit o menţiune specială a juriului. “Lumea e a mea” a mai obţinut Trofeul Anonimul şi Discovery Award, la Cottbus.
 
Drama “Cap şi Pajură”, o producţie România-Cehia, este scrisă de Nicolae Constantin Tănase şi Raluca Mănescu, imaginea este semnată de Daniel Kosuth, muzica, de Tomáš Procházka, montajul a fost realizat de Ion Tănase şi de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Scenografia şi costumele au fost create de Adeline Andreea Bădescu, iar machiajul, coafura şi efectele speciale, de Claudia Muşat.
 
Lungmetrajul este o producţie 4 Proof Film, în coproducţie cu Xova Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Czech Film Fund şi Zenith Media. Anamaria Antoci este producător, iar coproducător este Marek Novák. Proiectul a fost selectat în cadrul Works in Progress – Karlovy Vary International Film Festival 2016.
 
Sursa www.stiripesurse.ro

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Festivalul One World România va aborda cei 30 de ani trecuţi de la Revoluţia din 1989

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului de film One World România, care se va desfăşura ...