Acasă » ECONOMIC » MApN promite că, din bugetul de peste 8 miliarde de euro din 2025, va aloca 30% pentru achiziții și modernizare
pmp

MApN promite că, din bugetul de peste 8 miliarde de euro din 2025, va aloca 30% pentru achiziții și modernizare

Ministerul român al Apărării promite că din bugetul de peste 8 miliarde de euro, de anul acesta, va aloca 30% pentru achiziții și modernizare.

 

Cel mai ambițios și mai mare din istorie este cel pentru achiziția avioanelor de luptă de ultima generație F35, semnat în noiembrie anul trecut cu guvernul american. România vă plăti pentru 32 de avioane peste 6 miliarde de dolari.

Ministerul Apărării Naționale are însă o lista lungă de cumpărături din America: sisteme antiaeriene Himars, rachete Patriot, tancuri Abrams, transportoare blindate și sisteme radar.

 

Contracte de achiziții militare România-SUA:

-32 de avioane f35 – 6,5 miliarde de dolari
-1 sistem rachete Himars -500 milioane dolari
-3 Sisteme Rachete Patriot -946 milioane dolari
-54 de tancuri Abrams -1 miliard dolari
-4 sisteme radar Sentinel -peste 90 de milioane de dolari
-150 transportoare blindate Piranha V – 674 milioane de dolari
-400 bombe – 84 milioane de dolari
-300 de rachete AIM -9X -314 milioane de dolari

În contextul taxelor vamale anunțate de Trump pentru importurile europene, mulți se întreabă dacă nu cumva aceste contracte ar putea avea de suferit.

Claudiu Degeratu, expert în relații internaționale: ”Odată semnat un acord, el trebuie respectat de ambele părți, pentru că altfel contractul ajunge în justiție și sunt sume mari de bani, așa că ambele parti sunt interesate să-l duca la bun sfârșit. Firmele americane au o capacitate să livreze rapid și la timp. iar în al treilea rând se realizează o interoperabilitate.”

Tensiunile dintre Europa și SUA i-au alimentat și pe adepții teoriilor conspirationiste care susțin, mai nou, că americanii ar instala în tehnica de luptă vândută dispozitive secrete prin care o pot scoate din funcțiune.

Claudiu Degeratu, expert în relații internaționale: ”Nu există așa ceva. Dacă o firmă oferă tehnologie la standard NATO altei țări, există un acord privind protecția respectivei tehnologii ca să nu ajungă la o țară terță. Dar nu există un buton magic la Washington și când nu le convine celor din America să-l apese și să se dezactiveze respectivele sisteme.”

Cât despre miliardele de euro din planul european de înarmare, rămâne de văzut care vor fi pașii următori. Unii analiști militari cred că puține țări se vor încumeta să-i acceseze, întrucât condiția ar fi ca acestea să-și crească mai întâi propriul buget pentru apărare.

Pe lângă achizițiile de armament, Armata Română face eforturi să crească și numărul militarilor pe care îi are. Anul trecut, MAPN avea în plată aproape 90.000 de persoane și vrea să ajungă la 100.000.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Vezi și

Mesajul consilierului local PSD Pașcani, Vlad Macovei, de Sfintele Paște

Hristos a Înviat! Dragi pășcăneni, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, vă doresc tuturor sănătate, liniște în ...