Acasă » REGIONAL » Moldova » Mesaj FERM din partea primarului Dumitru Pantazi: Nu îmbolnăviți Pașcaniul!

Mesaj FERM din partea primarului Dumitru Pantazi: Nu îmbolnăviți Pașcaniul!

Într-un mesaj postat pe FACEBOOK, primarul Dumitru Pantazi se arată a fi indignat de presupusa decizie a celor de la DSP ca unitatea municipală medicală din Pașcani să intre în linia întâi în lupta cu COVID-19. Edilul șef precizează că, deși oficial nu este luată nici o decizie, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani nu ar trebui să fie implicat în tratarea pacienților îmbolnăviți din mai multe motive. Primul este acela că la nivel local nu există logistica necesară pentru a face față unei astfel de epidemii. Ca urmare, nu poate prelua pacienți infectați din Suceava. Mai mult, există riscul ca infecția să fie răspândită în zonă dacă nu sunt găsite măsuri clare de protecție a medicilor și pacienților. Acest lucru ar duce la răspândirea infecției, o altă problemă socială pentru autorități.

COMUNICAT:

  • DSP a propus, din birou, intrarea Pașcaniului în linia întâi a luptei cu epidemia de coronavirus · Spitalul Municipal Pascani nu a primit însă niciun fel de ajutor guvernamental pentru a putea gestiona situația.

 Pașcaniul este trimis în luptă cu mâinile goale. Ministerul Sănătății și Direcția Județeană de Sănătate Publică au propus Spitalul Municipal Pașcani între unitățile medicale care vor prelua bolnavi infectati de coronavirus. Decizia a fost luată fără nicio consultare a autorităților publice, fără nicio analiză a dotării spitalului cu echipamentele și aparatura necesară și fără a se lua în calcul posibilele consecințe ale acestei hotărâri. Starea de urgență aflată în vigoare pe teritoriul țării nu poate justifica în niciun fel luarea unor decizii hazardate, fără consultarea autorităților administrative și sanitare ale Pașcaniului și fără o informare pe teren asupra condițiilor existente pe plan local.

Spitalului Municipal Pașcani acopera toate necesitățile sanitare ale unei populații cu o medie de vârstă ridicată și cu patologii specifice cum este sectia de ingrijiri paleative cu un numar de 50 paturi,  cu un  grad de ocupare de 100% si cu pacienti aflati pe liste de asteptare.

Totodată, transferul la Pașcani a unor pacienți din alte spitale, fără a fi măcar testați în prealabil va avea drept consecință extrem de probabilă ,extinderea epidemiei  și afectarea directă a sănătății publice din municipiu, cu consecinte deosebit de grave.

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu dorim să abandonăm  bolnavii infectati de coronavirus. Dar nu pot să nu mă gândesc la situația pășcănenilor, pe drept cuvânt îngrijorați de evoluția epidemiologica  dacă se pune în aplicare propunerea de introducere a orașului în prima linie a luptei cu epidemia. Spitalul Municipal din Pașcani nu s-a aflat pe lista inițială a unităților medicale angajate în această bătălie. Nu a primit niciun fel de sprijin, în echipamente, medicamente și expertiză, din partea Ministerului Sănătății și nu  are dotarea  si  resusele umane necesare.

Vreau să închei acest mesaj, cu speranța ca această inițiativă din partea DSP-ului să nu se concretizeze.

Ing. Dumitru Pantazi.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vladimir Putin, declarație surprinzătoare: SUA şi Rusia nu mai decid asupra problemelor lumii

Vremurile în care SUA şi Rusia decideau asupra celor mai importante problemele ale lumii au ...