Acasă » REGIONAL » Moldova » Moartea lui Ianis – DSP anunţă primele concluzii: trebuia dus direct în UPU
nomad

Moartea lui Ianis – DSP anunţă primele concluzii: trebuia dus direct în UPU

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Liviu Stafie, a afirmat ieri că în cazul lui Ianis Mahu nu a fost respectat un ordin al Ministrului Sănătăţii. Este vorba despre Ordinul MS privind organizarea unităţilor de primire urgenţe şi a compartimentelor de primire urgenţe şi în care se stipulează faptul că pacienţii aduşi cu ambulanţa trebuie trataţi mai întâi la aceste unităţi şi compartimente şi apoi dirijaţi către alte secţii. În cazul lui Ianis, acesta a fost tratat strict la secţia de pediatrie a spitalului, deşi a fost adus cu ambulanţa.

Ancheta DSP la Paşcani este în curs de desfăşurare. Cu toate acestea, s-au putut trage nişte concluzii preliminare legate de protocoale şi regulamentul intern de funcţionare a unităţii medicale. „Deocamdată, nu prea a fost respectat un ordin al Ministerului Sănătăţii, ordinul 1706/2006 privind organizarea compartimentelor de primiri a urgenţelor, care spune că pacienţii aduşi cu ambulanţa trebuie văzuţi în UPU şi în CPU. Copilul a fost urcat pe secţie (n.r. – Pediatrie). Acum avem inspecţie acolo, să vedem dacă aşa a fost. Este un protocol la nivelul spitalului, dat de fostul manager, în care se spune că toate cazurile pediatrice sunt urcate la secţia de pediatrie, cu excepţia stopului cardiorespirator, traumatismelor, politraumatismelor, policontuziilor şi comelor. Dar, cu protocolul ăsta, noi nu suntem de acord, pentru că încalcă ordinul MS“, a declarat Liviu Stafie.

Iată cum defineşte Ordinul 1706-2006 compartimentul de primire urgenţe CPU: „secţia aflată în structura unui spital orăşenesc, municipal sau în structura spitalelor aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii, cu personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe“. Ianis a fost adus cu ambulanţa, dar nu a ajuns la CPU, ci direct la pediatrie. Dacă ar fi ajuns la CPU, Ianis trebuia să intre la triaj, unde trebuia evaluat de „o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lui clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestuia, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării sale, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii“.

După spusele tatălui, Adrian Popoaia, starea lui Ianis era foarte gravă, aproape leşinat, şi a fost adus cu mască de oxigen pe faţă, după cum se observă şi pe filmul făcut de acesta în ziua respectivă. Potrivit conducerii spitalului, băieţelul „prezenta febră, cianoză generalizată, la nivelul toracelui şi coapselor prezenta nişte pete, iar în treimea inferioară, la ambele gambe, nişte pete necrozate, acoperite cu cruste hematice“. „Diagnosticul prezumtiv a fost de varicelă. Ulterior, rezultatele de la IML de astăzi (ieri, n.r.) au confirmat o infecţie cu streptococul pyogenes, care a fost identificat inclusiv în lichidul cefalorahidian care confirmă un diagnostic de sepsis şi meningită streptococică. Diagnosticul în cazul acestei infecţii este fatal“, a declarat Aurelia Pădurariu, directorul medical interimar de la SMUP. Cu toate acestea, în opinia conducerii SMUP, Ianis nu era o urgenţă. „A fost văzut de medicul pediatru de gardă Vasile Vasiliu. Copilul nu a venit intubat sau cu grad de urgenţă majoră“, a mai spus Aurelia Pădurariu. Ianis nu a venit intubat, conform protocoalelor medicale, ci cu mască de oxigen pe faţă. Nu a fost considerat o urgenţă majoră, deşi era cianotic şi prezenta leziuni la nivelul corpului. În pofida caracteristicilor clinice consemnate de medicii de la Paşcani, Ianis nu a avut parte de consult la CPU. De ce? De vină pare să fie un regulament intern de funcţionare elaborat şi emis de fosta conducere, respectiv de Costică Pânzaru, regulament care l-a trimis pe Ianis direct la pediatrie. Actul intern, care se pare a fi mai presus decât orice lege, a fost emis la 10 ani de la ordinul ministerial. „Regulamentul a fost avizat de fosta conducere. Eu sunt director medical de o lună. Există acest protocol din 2016“, a mai declarat Aurelia Pădurariu. Regulamentul care este emis după ordinul ministerial care reglementează medicina de urgenţă prevede că toţi pacienţii sub 14 ani se dirijează la secţia de pediatrie, excepţie fiind cazurile enumerate mai sus. „Cu siguranţă este un regulament depăşit. Noi, iniţial, am fost spital municipal, ulterior am devenit de urgenţe, şi nu avem decât un CPU“. Citeste mai multe pe www.ziaruldeiasi.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Primele demersuri pentru asfaltarea a două drumuri printre care cel dintre Ruginoasa și Heleșteni

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor vor semna astăzi contractul cu firma ...