Acasă » Administratie » Noaptea porților deschise a Muzeului Vasile Alecsandri din comuna Mircești | FOTO

Noaptea porților deschise a Muzeului Vasile Alecsandri din comuna Mircești | FOTO

În acest an, ediția Noaptea Muzeelor va avea loc pe 12 iunie. În această zi, toate muzeele vor putea fi vizitate grauit de către public. Deși evenimentul trebuia să aibă loc pe 15 mai, din cauza incertitudinii și a crizei sanitare, noaptea muzeelor a fost mutată pe 12 iunie. Primarul comunei Mircești, Leon Bălteanu, invită cetățenii să pășească pragul muzeului Vasile Alecsandri, o mândrie culturală locală.

„Se spune că o țară trăiește prin cultură și valoarea oamenilor iubitori de patrie. Vasile Alecsandri a fost un om iubitor de pământ românesc și un adevărat patriot al acestei țări. Noi, moștenitori ai acestui mare poet, ne mândrim cu faptul că a ales să trăiască în acestă localitate ,,Mircești,, de aceea trebuie să punem în valoare și să întreținem tot ce ne-a lăsat moștenire. Este de datoria autorităților și a cetățenilor acestei localități să avem grijă de tot ce ne-a lăsat moștenire acest mare poet. Aflându-se într-o stare avansată de degradare, Porțile de la intrarea în curtea Muzeului ,,Vasile Alecsandri,, trebuiau înlocuite urgent. Am căutat tot felul de soluții și aprobări pentru a putea înlocui aceste porți. Cei care au în gestiune Muzeul și terenul nu reușesc să găsească soluții pentru a întreține acest monument istoric deoarece este o situație neclară a proprietarului (terenul este al Consiliului Județean, construcțiile ale Academiei Române iar întreținerea o face Muzeul Literaturii). Am înștiințat Academia Română, Consiliul Județean și Muzeul Literaturii că intenționez cu orice preț șă înlocuiesc porțile de la intrarea în curtea Muzeului”, precizează primarul comunei Mircești.

Având în vedere că anul acesta se împlinesc 200 ani de la nașterea poetului Vasile Alecsandri, primarul comunei Mircești, Bălteanu Leon, a hotărât să înlocuiască porțile vechi împreună cu angajații din Primărie. A căutat și a descoperit porți donate acum aproximativ 5 ani de zile de domnul doctor Aldea. Acesta a donat către primăria Mircești 2 jumătăți de poartă, apropiate ca și construcție epocii respective, cu mici defecțiuni și ruginite.

„Cu ajutorul SC SAMY FIER FORJAT SRL am reușit să recondiționăm acele două porți și să construim poarta mică după trăsăturile celor donate cu trăsăturile epocii în care a trăit poetul. Un pas mic pentru punerea în valoare a moștenirii lăsate în urmă de marele poet al Localității Mircești. Vizitați Casa Memorială ,,Vasile Alecsandri,, din Loc Mircești, jud Iași”, a fost îndemnul pe final al primarului Leon Bălteanu.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european, organizat la noi de Rețeaua Naţională a Muzeelor din România. Fiind un eveniment european, în fiecare an la aceeași dată, muzeele din toată europa erau deschise publicului, seara, spre vizitare. Însă în acest an, contextul este puțin diferit.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO: Tir încărcat cu fier vechi, răsturnat la Vatra Dornei. Momentul a fost filmat

Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat luni seară în localitatea Vatra Dornei. Accidentul a ...