Acasă » REGIONAL » Moldova » O investiție de circa 25 milioane de euro a trecut de votul aleșilor locali pășcăneni. Consilierii liberali sunt nemulțumiți de funcționare

O investiție de circa 25 milioane de euro a trecut de votul aleșilor locali pășcăneni. Consilierii liberali sunt nemulțumiți de funcționare

Consilierii locali au votat astăzi proiectele de hotărâre ce vizează investiții din fonduri europene în extinderi de apă și canalizare pe raza municipiului Pașcani. Investițiile se desfășoară prin ApaVital Iași, aceștia fiind cei care au realizat documentația în vederea accesării fondurilor necesare. Valoarea proiectului este importantă fiind vorba despre 25 milioane de euro.

În plenul ședinței de astăzi, la discutarea proiectelor, consilierii PNL au intervenit cu întrebări. Marius Pintilie a ridicat unele suspiciuni cu privire la faptul că investițiile se realizează acum, după câțiva ani de zile de promisiuni. „De ce investițiile nu au fost realizate până astăzi? Este o promisiune făcută încă din anul 2014 care nu este începută nici astăzi”, a fost intervenția liberalului Pintilie.

Primarul Dumitru Pantazi a explicat faptul că un asemenea proiect de anvergură necesită timp. Proiectele ce se desfășoară prin fonduri europene sunt greu de accesat și de implementat. „Nu ne-am întâlnit astăzi să căutăm vinovați. Se știe cât de greu se lucrează cu fondurile europene. Necesită analize, aprobări, multă documentație. Dar dacă dumneavoastră (Marius Pintilie n.r.) nu ați accesat niciodată un proiect european nu aveți de unde ști de aceste lucruri”, a precizat primarul municipiului Pașcani.

Sorin Olariu, consilier local PMP, a criticat atitudinea edililor PNL pe motiv că până în prezent s-au opus vehement proiectelor ce au ținut de apă și canalizare.

Mihai Doruș, inginer ApaVital Iași a intervenit în discuții și a explicat motivul întârzierii. „De patru ani de zile se muncește acest proiect. Sunt foarte multe studii care se cer, avize, hotărâri de Consiliu Local, documentații care necesită timp. Vorbim de fonduri europene și de un proiect care a ajuns la suma de 507 milioane de euro. Ieri am primit un act în care ni s-a precizat că acest proiect este finanțabil și bancabil. Trebuie să fie luat în considerare faptul că patrimoniul municipiului Pașcani va fi îmbogățit cu suma de 25 milioane de euro, o sumă importantă în această perioadă de pandemie când toată lumea fuge pentru injecții de capital. Partea grea începe de acum încolo odată cu implementarea proiectului. Efectul acestei investiții se va simți pe deplin peste câțiva ani”, a spus ing. Mihai Doruș – ApaVital Iași.

Administratorul public al Primăriei, Gică Zanet a amintit consilierului Marius Pintilie că în anul 2007, când era foarte aproape de fostul primar Grigore Crăciunescu și s-a semnat realizarea proiectului PIDU, abia în anul 2012 a fost implementat când Dumitru Pantazi a ajuns primar. Zanet a arătat astfel că demersul prin fonduri europene este de durată și trebuie respectat toți pașii. Consilierul local PNL, Claudiu Bodoașcă a intervenit pe subiect încercând să spele imaginea activității lor pe proiectele ce au ținut de ApaVital. Acesta a precizat că liberalii sunt nemulțumiți de operatorul județean pe partea de funcționare și nu de investiții. Gică Zanet a explicat faptul că indiferent de funcționare sau investiții tot despre ApaVital este vorba. „Nu trebuie să votăm cum ne convine”, a mai spus Gică Zanet.

După minute bune de discuții, proiectul a trecut de votul consilierilor. Se vor efectua investiții în alimentare cu apă și rețea de canalizare. Este vorba despre 2825 m/l de aducțiune de apă nouă, 6407 m/l de reabilitare rețea, circa 32 000 m/l de rețea de distribuție a apei nouă – ponderea fiind în cartierul Aerodrom și Gâștești, 40192 m/l de rețea de canalizare, se vor realiza 21 stații de pompare, peste 2100 racorduri de apă și 10580 m/l de conductă rețea apă uzată. „În fizic, cele 25 milioane de euro reprezintă rețea de distribuție a apei și canalizare”, a conchis primarul Dumitru Pantazi.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Spania se încurcă în morții de Covid. O femeie declarată decedată și înmormântată s-a întors la căminul unde locuia

O spaniolă în vârstă de 85 de ani despre care familia sa fusese informată că ...