Poate nu știai, însă există o legumă care este considerată o adevărată delicatesă și care ajută sistemul imunitar și scade colesterolul. Mulți îi spun „hrana bogaților”.
Una dintre cele mai vechi plante cunoscute a fi cultivate în lume este anghinarea, care este nativă din Africa de Nord, Insulele Canare, dar și Europa. Anghinarea se cultivă foarte mult în America și în țările care se învecinează cu bazinul mediteranean. Se cultivă cu preponderență în Italia, Spania și Franța. În Statele Unite ale Americii, California asigură aproape 100% din recolta SUA.
În România, anghinarea se poate cultiva de la șes până la zona de deal sau chiar aproape spre munte. Terenul trebuie să fie unul ușor, deloc argilos. Anghinarea se dezvoltă bine dacă există umiditate, putându-se obține mai multe recolte pe an. De asemenea, este o plantă iubitoare de lumină și de umiditate.
Această legumă are multiple întrebuințări: alimentare, medicinale, ornamentale și melifere. Cel mai mult este utilizată în cea alimentară, deoarece este considerată o delicatesă în bucătărie. În trecut, această plantă era considerată „hrana bogaților”. Din punct de vedere medical, este apreciată ca fiind un bun stimulator al sistemului imunitar datorită conținutului de inulină, planta fiind recunoscută, în special, pentru beneficiile asupra ficatului, inimii și nivelului de colesterol. Din semințele, frunzele, tulpinile și rădăcinile anghinarei se extrag nutrienți și substanțe bioactive folosite în tratarea diverselor afecțiuni. Anghinarea are valoare apicolă, fiind o plantă meliferă.
Ads.
Anghinarea se poate consuma atât în stare crudă, în salate, fie preparată cu diferite sosuri. Receptaculele florale și nervurile principale ale frunzelor au un conținut ridicat de hidrați de carbon și substanțe aromatice, care dau gust deosebit de plăcut. Anghinarele tinere se recomandă a fi consumate crude, deoarece sunt digerabile și sunt indicate în problemele digestive. Ce conțin anghinarele: cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri. De asemenea, reprezintă o sursă de fibre, de inulină (este o substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism). Sursa: ziare.com