Acasă » EVENIMENT » Omul cu 55 de identități. Cum a condus de la București o rețea de fraudă de 10 milioane € cel mai căutat spaniol 
pmp

Omul cu 55 de identități. Cum a condus de la București o rețea de fraudă de 10 milioane € cel mai căutat spaniol 

Un bărbat aflat pe lista „Most Wanted” a Poliției Spaniole a fost prins în România, ascunzându-se de ani de zile într-o locuință de la marginea Bucureștiului de unde a condus o grupare infracțională specializată în fraude cibernetice care au generat venituri ilegale de peste 10 milioane de euro.

Daniel M.V., din Murcia, a fost prins la București în urma unei operațiuni speciale în care au fost implicate mai multe structuri de poliție din Spania, în colaborare cu autoritățile române, operațiune denumită Kalinka-Tirano. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne spaniol, ancheta în acest caz a început în 2021, când 5 persoane au reclamat că au fost escrocate după ce le-au fost deturnate conturile de WhatApp.

Însă pe parcursul cercetărilor au fost adunate peste 300 de plângeri pentru diferite tipuri de escrocherii – închirieri de case de vacanță inexistente, împrumuturi prin uzurparea de identități și altele. Cinci membri ai grupării au fost identificați în Murcia, Malaga, Alicante și Tenerife, iar autoritățile spaniole au stabilit că liderul acesteia, un cetățean spaniol de origine murciană, împotriva căruia au fost începute 33 de anchete judiciare în toată Spania, era fugit în România de câțiva ani, de unde și-a desfășurat în continuare activitatea criminală.

Acesta își achiziționase o imprimantă performantă pentru tipărirea documentelor de identitate folosite pentru a deschide electronic conturi bancare cu identități uzurpate sau false, în vederea spălării banilor obținuți în mod fraudulos, pe care ulterior i-a folosit pentru achiziționarea de criptomonede. De asemenea, își crease 55 de identități false de care s-a folosit în activitățile infracționale. Daniel M.V. a fost extrădat în Spania și a fost încarcerat într-o închisoare din Navarra în asteptarea procesului.
Sursa: Digi24.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...