Trei mandate de percheziții domiciliare au fost puse în aplicare astăzi de către lucrătorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Iași sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. Au fost vizate Posturile de Poliţie Cristeşti şi Lespezi. Potrivit ofițerilor DGA, cauza penală vizează săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită pe linie rutieră a polițiștilor de la cele două posturi.
„În cursul zilei de astăzi, 10.10.2023, ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au pus în aplicare un număr de trei mandate de percheziție domiciliară la Posturile de Poliţie Cristeşti şi Lespezi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Secţia de Poliţie Rurală 6 Paşcani, într-o cauză penală care vizează săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu pe linie rutieră.
De asemenea, au fost puse în aplicare patru mandate de aducere privind un număr de patru suspecți, dintre care trei au calitatea de agenți de poliție în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală 6 Paşcani.
În fapt, faţă de cei trei agenţi de poliţie se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, constând în aceea că, având atribuţii pe linia controlului rutier şi în baza aceloraşi rezoluţii infracţionale, au pretins şi primit diferite sume de bani de la conducătorii auto opriţi în trafic pentru a nu-i sancţiona contravenţional.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a pus în mişcare acţiunea penală faţă de cei trei agenţi de poliţie pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi a dispus reţinerea acestora pentru 24 ore, urmând ca, în cursul zilei de 11.10.2023, să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.
Documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu sprijinul structurilor de specialitate ale DGA şi cel al Direcției Operațiuni Speciale – BOS Iaşi din cadrul Poliției Române. De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.
Facem precizarea că activitățile desfășurate în prezenta cauză penală sunt reglementate de Codul de procedură penală și au ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, iar acestea nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, comunică ofițerii DGA Iași.
UPDATE:
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iași a fost informat de către reprezentanții Directiei Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție cu privire la faptul că astăzi, 10 octombrie 2023, față de trei angajați ai IPJ Iași a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore.
În conformitate cu prevederile legale, cei în cauză au fost puși la dispoziție, urmând ca, în funcție de evoluția anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege.
Precizăm că acțiunea din data de 10.10.2023 a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Iași se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea. Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege.
Susținem toate activitățile specifice procedurilor penale și avem ca deziderat funcționarea sistemului doar cu polițiști integri și profesioniști!”, transmite IPJ Iași într-un comunicat de presă.