În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, în primul trimestru al anului 2017, cu privire la evoluţia situaţieiindicatorilor statistici, s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive. Astfel, în primele 3 luni ale anului 2017, se constată o scădere ainfracţiunilor sesizate cu 17%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acest lucru datorându-se acţiunilor preventiv-reactive organizate şi desfăşurate de poliţiştii ieşeni.
De asemenea, în perioada analizată, se înregistrează o scădere a numărului de infracţiuni sesizate contra persoanei cu 21% şi a celor contra patrimoniului cu 17 %.
Totodată scade numărul tâlhăriilor sesizate cu 39%, a faptelor de lovire sau alte violenţe cu 21 %, iar faptele de ameninţări sesizate au fost cu 35% mai puţine.
În ceea ce priveşte situaţia infracţiunilor de furt sesizate, numărul acestora scade cu 15 %. Dintre furturile sesizate, se înregistrează o scădere cu 43% a furturilor din auto şi cu 4% a celor din locuinţe.
De asemenea scade cu 19 % numărul infracţiunilor de distrugeri sesizate şi cu 12 procente numărul înşelăciunilor.
Tot în urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii de la structurile de ordine publică, se constată o scădere a infracţionalităţii stradalesesizate cu 13 %.
Pe parcursul primului trimestru a acestui an, poliţiştii ieşeni au aplicat 7.496 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, 1,068 la Legea 12/1990, privind activităţile de comerţ ilicit şi 296 la Legea nr. 333/2003, privind paza bunurilor şi obiectivelor.
În perioada analizată s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, traversarea neregulamentară de către pietoni. Poliţiştii au aplicat 21.565 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/ 2002. Au fost reţinute în vederea suspendării 1.252 de permise de conducere şi au fost retrase 238 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate şi cercetate 322 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
În primele 3 luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere a accidentelor rutiere cu 6% şi a numărului de victime rănite grav (-17%) şi rănite uşor (- 9%).
În primele 3 luni ale anului 2017, se înregistrează o scădere a numărului de sesizări, privind fapte comise în şcoli sau în zone adiacente acestora cu 53%.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar şi pentru respectarea regimului rutier.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, poliţiştii ieşeni au desfăşurat, pe parcursul primului trimestru din acest an, 739 de acţiuni de amploare, 6.650 de controale directe şi 8 razii, pe timpul cărora aufost constatate 3.955 de infracţiuni, dintre care 521 în flagrant. Deasemenea, au fost efectuate 104 de comisii rogatorii şi au fost soluţionate 7.685 de petiţii şi scrisori primite de la cetăţeni.
S-au înregistrat 200 de participări ale poliţiştilor ieşeni la măsuri deordine cu ocazia adunărilor publice şi au fost puse în aplicare 413 de mandate de aducere.
Principalele obiective ale I.P.J. Iaşi pentru anul 2017, sunt: reducerea numărului de infracţiuni judiciare şi a infracţionalităţii stradale sesizate prin intensificarea activităţilor specifice şi creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine. De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.