Anul trecut, prin sistemul garanție-returnare, au fost colectate peste 3 miliarde de sticle, PET-uri și doze. Astfel, românii au recuperat aproximativ 1,5 miliarde de lei în acest an. Țintele de retur pentru viitor sunt și mai ambițioase și vizează includerea tuturor ambalajelor puse pe piață în circuitul reciclării.
Ads.
Șapte din 10 români returnează lunar sticlele, pet-urile și dozele cumpărate pentru a-și recupera garanția de 0,50 RON. Creșterea numărului de persoane care reciclează se observă atât pe străzi, unde sunt tot mai puține deșeuri, cât și în datele oficiale.
Anul trecut, 55% din ambalajele puse pe piață au fost reciclate, iar 90% dintre acestea au ajuns în fabricile de reciclare.
„Anul acesta vrem că colectăm peste 6 miliarde de ambalaje, iar 98% dintre acestea vor fi reciclate și vor ajunge înapoi în piață sub o altă formă.
Avem 7 fabrici de colectare și sortare, vom investi în echipamente pentru creșterea capacității și vom deschide încă două fabrici, una în Oradea și una în Constanța”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO.
Românii care au returnat ambalajele anul trecut au recuperat, în total, peste 1,5 miliarde de lei. Banii strânși din garanțiile recipientelor care nu au fost returnate vor fi investiți pentru a promova și mai mult proiectul.
„Garanțiile plătite de acei consumatori care au ales să distrugă sticlele, să le arunce la gunoi, să nu le returneze niciodată, devin venituri în RetuRO, iar aceste sume se vor reinvesti în convingerea practică a acelor consumatori pentru a returna în viitor și a nu mai avea consumatori care aleg să nu returnez.
Gradul de colectare, dacă ne uităm la perioada august-sfârșit de ianuarie, este de peste 80%, deci vorbim de rate de returnare foarte mari. Iar suma aceasta de garanții nerevendicate este din ce în ce mai mică”, a declarat Cătălina Marga, director financiar RetuRO.
Există zone unde gradul de reciclare este scăzut, de pildă mediul rural. Nu toți comercianții au adoptat sistemul, astfel că oamenii nu au unde să returneze ambalajele. Pentru a rezolva această problemă, compania care administrează sistemul garanție-returnare vrea să pună în funcțiune mașini automate care să colecteze sticlele în cantități mult mai mari.
„Niște mașini de capacitate medie de 3,5 tone care vor fi toate echipate cu un automat în care sacii de ambalaje se pot răsturna în totalitate, nu ambalaj cu ambalaj. Luăm în considerare cinci zone din țară răspândite în vest, est și sud, în zone în care avem deja o colectare redusă sau un număr de comercianți care nu sunt încă suficienți pentru a satisface nevoile de colectare ale cetățenilor”, spune Radu Pascu, comercial manager RetuRO.
De asemenea, vor fi implementate programe de loializare pentru comercianții care își îmbunătățesc rata de colectare, iar vânzătorii ar urma să primească bonificații pentru performanțele lor.
Sursa: Antena3.ro