Acasă » EVENIMENT » Social » Povestea icoanei „Prodromiţa“ de la Muntele Athos, care este cinstită astăzi
nomad

Povestea icoanei „Prodromiţa“ de la Muntele Athos, care este cinstită astăzi

În calendarul ortodox este trecută, pe 12 iulie, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Athos, hram și al Mănăstirii Bucium din Iași. Această icoană este una dintre puţinele din lumea ortodoxă numite “nefăcute de mână”, adică pictată în chip minunat.

În cazul acestei icoane, minunea s-a petrecut în anul 1863, când iconarul Iordache Nicolau a primit sarcina de a picta o icoană a Maicii Domnului pentru Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos. Când a ajuns să picteze Sfintele Feţe ‒ cea a Maicii Domnului şi cea a Domnului Hristos ‒, nu reuşea deloc să le picteze după cuviinţă. Mâhnit, pictorul a întrerupt lucrul, a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul şi s-a retras în camera sa, unde a căzut cu fierbinte rugăciune către Maica Domnului, ca să îl ajute să desăvârşească sfânta icoană. A doua zi, socotind să înceapă din nou lucrul, pictorul a intrat în atelier, a aprins candela la Maica Domnului şi făcând metanii înaintea icoanei, a dat la o parte pânza, iar icoana era terminată şi frumos pictată, aşa cum se vede şi astăzi. În urma acestei minuni, icoana a fost adusă cu deosebită cinste la Mănăstirea Bucium, unde a stat timp de două săptămâni, înainte de a fi dusă în Muntele Athos, la Schitul Prodromu ‒ de aici luând și numele de „Prodromița”.

În amintirea acestui eveniment, în anul 2013, în atelierul Mănăstirii Bucium a fost pictată o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ la dimensiunile icoanei originale. Aceasta a fost zugrăvită cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Schitul Prodromu.

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

ÎNCĂ un medic din România RIDICĂ semne de întrebare legate de raportările autorităților: situația CIUDATĂ găsită

Încă un medic din România iese la rampă și se întreabă dacă datele prezentate de ...