STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » EVENIMENT » Probleme cu testele antidrog pe care le fac șoferii: Ce spune firma care a vândut către Poliție aparate acuzate că dau rezultate fals pozitive. Cum motivează cazul bărbatului prins cu 7 droguri, apoi „curat” la IML 
pmp

Probleme cu testele antidrog pe care le fac șoferii: Ce spune firma care a vândut către Poliție aparate acuzate că dau rezultate fals pozitive. Cum motivează cazul bărbatului prins cu 7 droguri, apoi „curat” la IML 

Reprezentanții Dari Technologies spun că au vândut direct către Poliție circa 50 de drugteste. Apoi, după ce au semnat un acord-cadru cu IGPR pentru 1,4 milioane de lei, Poliția nu le-a cerut niciun aparat din cele 144 stipulate în acord. Cum explică administratorul firmei că unele inspectorate acuză 30%, 50% și chiar 70% rată de rezultate fals pozitive la aparatele AquilaScan, fabricate în Shenzhen, China?

În două texte publicate în Spotmedia, Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a declarat că 30% dintre aparatele drugtest nu sunt folosite de colegii din teritoriu deoarece au o incidență de până la 30% de rezultate fals pozitive.  Spotmedia a publicat și denumirea aparatelor: AquilaScan. Ele au ajuns la inspectoratele de poliție în 2019 într-un număr de circa 50 de bucăți.

Aparatele folosite de Poliția Română pentru a identifica șoferii sub influența substanțelor psihoactive au o rată de până la 50, chiar 70% de rezultate fals pozitive.

Licitația pe teste antidrog, câștigată de firma din Bihor Apoi, tot în iunie 2019, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a lansat licitația pentru „aparat pentru determinarea prezenței în salivă a substanțelor stupefiante”.

La licitație s-au înscris două firme: Drager Safety Romania, reprezentant în țară al nemților de la Dräger – firmă care este singura înscrisă și la licitația lansată în august 2023 de IGPR; Dari Technologies, importator al sistemului AquilaScan. Inițial, valoarea estimată a procedurii era de 2.588.234 de lei.

În lista factorilor de evaluare, cel mai important era prețul, o pondere de 80%. Astfel a câștigat Dari Technologies. Cu o valoare a contractului de puțin peste 1,43 milioane de lei.

Pe 23 iulie 2020, imediat după primul val al pandemiei de COVID-19, achiziția le-a fost atribuită celor de la Dari Technologies. Firmă cu un singur angajat din județul Bihor. „O afacere de familie, începută în 2002 strict pentru import de aparate etilotest. În ultimii ani am importat și aparate drugtest”, explică, pentru ziar, Richard Benescu, manager și administrator.

Continuarea pe Libertatea.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Lista substanțelor care afectează șoferii va fi actualizată. Anunțul ministrului Sănătății 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi, după ședința de Guvern, că lista cu substanţele ...