Acasă » LIFESTYLE » Sanatate » Probleme de sănătate vara. Cum le previi?
thomplast

Probleme de sănătate vara. Cum le previi?

Insolații, alergii la soare, diaree, pișcături de meduze: fiecare vară e la fel. Cum le poți preveni pentru a te bucura de soare și vacanță?

Înțepăturile de meduze

Nu doar aspectul lor gelatinos ne deranjează, ci și tentaculele meduzelor, care provoacă urticarii. Senzația de arsură este dureroasă, însă nu te panica, nu e ceva grav! În caz că ai fost pișcat, spală cu apă de mare și scoate filamentele lipite de piele cu o pensetă. Aplică un antiseptic prin tamponare ușoară, nu freca! Uleiul estențial de lavandă este eficace împotriva durerii.

Alergia la soare

Alergia la soare se manifestă prin mâncărimi și bubițe asemănătoare urticariei, care apar pe zonele expuse la soare. Alergia la soare afectează de obicei femeile între 20 și 35 ani, manifestându-se de obicei pe zona decolteului. Pentru a le evita, stai la umbră în orele toride, aplică o cremă cu protecție solară și poartă haine care să te acopere. Dacă totuși s-a întâmplat să faci alergie, aplică o cremă antiinflamatorie sau lapte, și bea ceai de urzici.

Insolația

Dacă lenevești toată ziua la soare, poți face insolație! Totul începe printr-o febră mare, pupilele se dilată, ai senzația de piele uscată. Uneori, consecințele sunt dramatice: tulburări neurologice sau deces la peste 41,5 grade. Pentru a preveni, nu te expune la soare între orele 11.00-16.00. Ce faci dacă s-a întâmplat? Întinde-te într-un loc răcoros și aerisit, scoate-ți hainele și bea apă nu foarte rece, fă un duș cu apă călâie.

Cancerul de piele

Melanomul sau cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer. Peste un milion de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer în fiecare an. Dacă este depistat în stadiul incipient, cancerul de piele poate fi tratat cu ușurință.
Factorii de risc pentru cancerul de piele includ: statul prelungit la soare fără a folosi creme fotoprotectoare și/sau arsurile solare; pielea, părul și ochii deschiși la culoare; prezența unui membru al familiei care are sau a avut cancer de piele; vârsta peste 50 de ani.
Pentru a preveni melanomul, este important să vă testați periodic, să discutați cu medicul dermatolog în legătură cu modificarea formei, culorii și dimensiunii alunițelor. De asemenea, trebuie să folosiți cremă cu factor de protecție și să evitați expunerea la soare în zilele și orele fierbinți.

Diareea turistului

Diareea turistului provoacă dureri abdominale, oboseală intensă, grețuri, vomă, febră și, bineînțeles, diaree. Ea poate fi de origine bacteriană, virală sau parazitară, și se ia prin consumul de apă sau de alimente contaminate. Așadar, când ești în străinătate, bea doar apă îmbuteliată, spală bine fructele, evită alimentele crude și spală-te bine pe mâini înainte de a mânca. Dacă te-ai îmbolnăvit, ia medicamente pentru încetinirea tranzitului, însă nu mai mult de două zile, căci riști să dai în constipație. Soluții naturale: banane, morcovi cruzi.

Răul de transport

Răul de transport poate transforma o vacanță frumoasă într-un coșmar. Această stare rezultă dintr-o confuzie a creierului față de decorul în mișcare, astfel că mecanismele echilibrului care se găsesc în ureche nu mai sunt în acord cu vederea. Rezultat: dureri de cap, vomă, crize de anxietate. Pentru a evita răul de transport, nu călători niciodată cu burta goală, evită alcoolul și alimentele grase. Nu sta în apropierea fumătorilor. Cu o oră înainte de a pleca la drum, ia un antiemetic. Continuarea pe www.gds.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Măncare plină de proteine pentru oricine

Vrei să ai parte de o masă extrem de saţioasă? Atunci încearcă această reteţă de ...