Acasă » REGIONAL » Moldova » Problemele funciare din Moțca, în atenția primarului. Explicații cu privire la cazul Balș
thomplast

Problemele funciare din Moțca, în atenția primarului. Explicații cu privire la cazul Balș

În ultima perioadă de timp, în spațiul public au fost relatate o serie de probleme de fond funciar cu care se confruntă o parte din cetățenii comunei Moțca. Este vorba despre o suprafață de teren câteva zeci de hectare aflate pe administrativul localității Balș. Reporterii Jurnalul Regional au discutat cu primarul comunei Moțca pentru a lămuri situația de fapt.

 

„Explicația celor două probleme funciare distincte pe care le au cetățenii comunei Moțca și care se datorează neglijenței fostelor comisii de fond funciar, dar și proprietarilor de teren. Voi explica pe larg și pe înțelesul celor care vor să înțeleagă corect, fiindca a apărut în spațiul public un amalgam, o intoxicare care în loc să încerce să ofere soluții, vor să fie transformate în probleme electorale, în avantajul inițiatorilor, la viitoarele alegeri, după modelul alegerilor trecute, când unii au devenit consilieri locali promițând rezolvarea”, precizează primarul Constantin Serioja Hobincă.

 

Istoricul terenului de la BALȘ

În anul 1993, Comisia Locală de Fond Funciar Moțca (CLFF) a primit suprafața de 37 ha la Balș care atunci aparținea de fosta comună Târgu Frumos pentru cetățenii din Moțca.

Primăria Moțca a dat în arenda societății Ceres Boureni întreaga suprafață de 37 ha pe cand era administrator domnul Apostol Constantin, prin contract semnat de fostul primar al comunei Moțca, Cozma Aurel. Toate bune și frumoase din punct de vedere al plății arendei până în anul 2015.

”Domnul Apostol Constantin din administrator la Ceres Boureni a devenit primarul comunei Balș după împărțirea din 2004 a fostei comune Târgu Frumos. Știind că cererile cetățenilor din comuna Moțca au stat în arhiva comunei Ion Neculce, din 1993 și până în februarie 2019, care a preluat arhiva de la fosta comună Târgu Frumos și că moțcanii au titluri de proprietate fără a avea validare și-a permis acest ”domn” APOSTOL CONSTANTIN să pună în posesie pe cele 24 ha din cele 37 ha primite în arenda de la Primăria Moțca de pe cand era administrator la Ceres Boureni, cetățeni din Boureni, comuna Balș, rămânând cu doar 13 ha fără suprapuneri, adică libere.

În cele 13 ha de teren libere, există un tabel care nu este corect din punct de vedere al identificatorilor cadastrali și ai vecinatatilor, dar este inițiat de un grup de oameni mai isteți care au contract de arendă cu domnul Bariz din Boureni, comuna Balș și care își primesc arenda, deși titlurile lor de proprietate sunt la fel ca ale cetățenilor de pe restul de 24 de ha, din cele 37 ha total.

Apostol Constantin ar trebui să dea socoteală pentru punerea în posesie abuzivă, care a creat suprapunere. Pentru titlurile de proprietate pe care le au cetățenii din Boureni – Balș, a făcut plan parcelar, vizat la OCPI Iași, pentru cele 24 de ha și multe proprietăți au intrat deja în circuitul civil, dar mai rău este că multe din ele îi aparțin lui Apostol Constantin și nu știu să fi existat vreo acțiune prin care aceste ilegalități să fie instrumentate. Eu cred că interesul lui ca persoană ar trebui să dea de gândit și această problemă ar trebui să o lămurească un anume for abilitat”, precizează primarul Hobincă.

Oamenii din Moțca cu teren pe cele 24 ha au mai primit arendă și în anii 2016 și 2017 de pe alte suprafețe, în compensare, de pe alte 31 de ha, care fac obiectul unei alte probleme.

„La ora actuală singura rezolvare a tulburării de posesie prin suprapunerea pe cele 24 de ha, ar fi ca individual, fiecare cetățean din Moțca, să dea în judecată unul sau doi cetățeni din Boureni, Balș, fiindcă cronologic titlurile de proprietate ale moțcanilor au câștig de cauză, dar vizavi de validare, nu. Doar instanța poate repara această nedreptate și nu reprezentanții  ”politici” dornici de câștig electoral în campaniile locale”, concluzionează edilul șef din Moțca.

 

PROBLEMA CELOR 31 DE HA

„În 2003 pe când era prefect al județului Iași, domnul Apostol Neculai, născut în Moțca, Comisia Județeană de Fond Funciar Iași (CJFF) având la bază Hotărârea nr. 752/11.10.2002 prin care validează dreptul de proprietate pe ANEXA 43, adică teren confiscate de stat, pentru suprafața de 31 de ha pentru Schitul Boureni, comuna Moțca – 26 ha și pentru Parohia Boureni, comuna Moțca 5 ha. Agenția Domeniilor Statului (ADS) prin Protocol nr. 45180/15.05.2003 o predă CLFF Motca în două loturi de 17 ha și 14 ha.

CLFF Motca deja făcuse Titlu de Proprietate Schitului Boureni cu nr. 98319 din 31.03.2003, iar protocolul cu ADS a fost făcut ulterior pe 15.05.2003. Schitul Boureni a fost pus în posesie în  Boureni, comuna Moțca, pe vechiul amplasament, unde au fost scoși proprietari, cetătenii din Boureni, cărora nu li s-au modificat titlurile de proprietate, doar au fost trecuti pe tabele de către Primăria Moțca și și-au luat arenda până în 2018 inclusiv, de la cele două societăți SC Agro Ilmar și SC Agricola Internațional”, a declarat primarul din Moțca.

În 2015 cetățenii care au avut probleme cu suprapunerea pe cele 24 de ha din Balș, deorece nu mai primeau arendă, s-au agățat de problema celor 31 de ha, care aveau o situatie incertă și care au fost folosite în scopul pentru care au fost date de la ADS, adică pentru Anexa 43.

În anii 2016 și 2017 s-au compensat cu arenda din cele 31 ha și au alcătuit o Comisie din cadrul cetățenilor, care a distribuit arenda oamenilor.

”Datorită demersurilor făcute de reprezentanții cetățenilor cu problema suprapunerii pe cele 24 de ha din Balș și în special ale “mediatorului” Dascălu Ștefan, care este și consilier local în CL Moțca pe promisiunile rezolvării problemei, determină CLFF COSTEȘTI ca prin adresa nr. 2269 /12.04.2019 să declare către ADS – Reprezentanța că există neocupate cele 31 ha date către CLFF MOȚCA prin Protocolul din 2003.

În aceeași zi de 12.04.2019, Dascălu Ștefan trimite secretarului comunei Moțca înștiințare privind demersul CLFF Costești. Deci era la curent cu ceea ce avea să se întâmple și cred că din dorința de a mă pune ca primar în imposibilitate, iar apoi să mă intrebe public: De ce am procedat astfel?!

În data de 06.05.2019 ADS Reprezentanța solicita primarului comunei Moțca, sub sancțiunea formulării plângerii penale, predarea terenului cuprinzând cele 31 de ha, care a făcut obiectul protocolului din 2003, întrucât nu a fost păstrată destinația, în sensul ca să fie puse în posesie pe Anexa 43, Schitul Boureni și Parohia Boureni. Mentionam că CJFF nu ar fi îngăduit niciodată să punem în posesie cetățeni pe aceste 31 ha, care au validare pe Anexaele 2a, 2b, 3 sau 32 ( Anexa 32 cum am încercat pentru Parohia Moțca cu cele 7 ha). Noi nu căutăm vinovați, deși vedem clar unde și cine a greșit”, mai precizează primarul.

 

Unde s-a greșit

Constantin Serioja Hobincă este de părere că s-a greșit când s-a făcut punerea în posesie din birou și nu s-a dat în fizic suprafața de teren, pe care să și o identifice, delimiteze, păstreze și administreze. Ideal ar fi fost să o fi intabulat, fiindcă nu se mai ajungea la suprapuneri.

”S-a greșit când CLFF a fostei comune Târgu Frumos nu a transmis către CJFF IAȘI pentru a valida dreptul de proprietate al cetățenilor din Moțca, păstrând până în februarie 2019 cererile în Arhiva comunei Ion Neculce, deși era obligată prin Legea nr 18/1991. A greșit “domnul” APOSTOL CONSTANTIN fost administrator la CERES BOURENI și primar al comunei BALȘ când a pus în posesie pe cele 24 ha din cele 37 luat de el în arendă cunoscand problema în detaliu. S-a greșit când s-au amestecat cele 2 probleme distincte fiidcă au urgentat predarea celor 31 ha înapoi ADS-ului și cetățenii din Boureni nu-și pot întrezări speranța să mai recapete terenul deși au pe titlurile lor de proprietate suprafețele pe care le dețin Schitul Boureni și Parohia Boureni. S-a greșit iar când nu s-a clarificat pe loc situația celor 31 de ha, să se rectifice Titlul de Proprietate al Schitului Boureni sau să nu se mai fi cerut de la ADS teren la Târgu Frumos.

Din păcate validări nu există pentru aproximativ 1500 ha din cele 3200 ha ale cetățenilor cu titluri de proprietate din Comuna Moțca, iar din ceea ce dețin pe teritoriul altor comune este la fel și la Ruginoasa și parțial la Cristești. Anumite actiuni in instant sunt tardive sau perimate”, concluzionează șeful UAT Moțca.

 

Soluții

Potrivit primarului, singura soluție pentru cetățenii de pe cele 24 de ha este să dea în judecată pentru tulburare de posesie, persoanele cu care se suprapun, după identificarea parcelelor și compararea cu planul parcelar existent la Primăria Balș, pe a cărui teritoriu administrativ este situată proprietatea, mai ales că cetățeanul din Moțca plătește impozit Primăriei Bală. Transferul plății impozitului s-a produs la solicitarea expresă reprezentanților Camerei de Conturi Iași conform noilor reglementări legale din domeniul fiscal.

Primarul Constantin Serioja Hobinca a încercat în timpul ultimilor 3 prefecți ai județului Iași să solicite în repetate rânduri ajutorul Comisiei Județene de Fond Funciar, deoarece vina este la toți cei care o compun, inclusiv la cei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași care au îngăduit suprapunerile titlurilor de proprietate. ”Oricâte presiuni ar face terțe persoane, refuz total să fac ilegalități sau compromisuri. Nu-mi permit să opreasc pe cineva din demersurile de a–și căuta dreptatea”, a declarat primarul comunei Moțca, Constantin Serioja Hobincă.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Pășcănean plasat sub control judiciar după ce a amenințat și lovit o adolescentă din municipiu

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Iași efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub ...