Acasă » REGIONAL » Moldova » Proiecte cu surse de finanțare de la Guvernul României pentru comuna Moțca. Împrumut pentru susținerea investițiilor
nomad

Proiecte cu surse de finanțare de la Guvernul României pentru comuna Moțca. Împrumut pentru susținerea investițiilor

Conducerea Primăriei comunei Moțca a depus la Ministerul Dezvoltării două proiecte cu o cifră de afaceri îndrăzneață. Primul proiect face referire la modernizarea drumurilor de interes local în lungime de 7,2 km și este necesar o sumă de 13.711518 lei pentru a fi realizat. Raportul de contribuție al Primăriei Moțca este de 5%, restul fiind de la bugetul de stat.

Cel de-al doilea proiect face referire la construire trotuare, șanțuri betonate și poduri în comuna Moțca. Concret, este vorba despre reabilitarea trotuarelor cu pavele pe toată lungimea DN 28A și ambele părți a drumului E85. Tot în proiect este prevăzut să se completeze cu șanțuri betonate drumul comunal DC 111 din satul Boureni și să se construiască patru poduri peste pârâul Moțca. În total valoarea investiției este de 13.504.954 lei.

 

Linie de credit pentru investiții

 

Sumele necesare de investit sunt destul de mari și trebuie contribuit conform directivelor proiectelor cu partea de co-finanțare.

„Avem niște proiecte importante pentru comuna Moțca și mai ales pentru cetățeni. Valoarea lor este destul de mare iar bugetul pe care îl avem momentan nu permite să ne extindem cu toate investițiile pe care dorim să le facem. Astfel că am luat decizia ca în luna mai, după sărbătorile Pascale, să convoc o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru a supune spre aprobarea consilierilor angajarea unui împrumut cu termen de rambursare de 10 ani. Mai precis ne dorim, de la Trezoreria Statului or altă Bancă, vom decide în funcție de oferte, să ni se aprobe o linie de credit. Vrem să retragem bani în funcție de necesitățile proiectelor. Dacă este necesar de 100.000 lei, ca un exemplu, luăm acești bani. Dacă nu atunci nu are rost să ne împrumutăm. Important este să avem toate documentațiile necesare aprobate”, ne-a declarat primarul comunei Moțca, Constantin Serioja Hobincă.

Potrivit edilului șef, comuna are în derulare mai multe investiții. Este vorba despre realizarea unui teren de sport în spatele Grădiniții nr. 2 din Moțca; amenajarea unei parcări în fața Primăriei și a Oficiului Poștal; extindere sediu Primărie; amenajare curte dispensar cât și gard la Grădinița nr. 2; etc.

„Facem pregătirile necesare pentru începerea lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare în comună. Este vorba despre 360 de metri care trebuiesc a fi realizate cât mai repede pentru a nu fi nevoiți mai apoi să spargem covorul asfaltic pe care dorim să-l realizăm. Un alt aspect important este acela că ne apucăm să facem extindere pe patru străzi la gazul metan. Avem propusă o lungime de 435 m. În total ar fi necesar să facem extinderi pe 11 străzi dar momentan atât avem prinși bani în bugetul local. Vom lucra etapizat. Căutăm resurse financiare și pentru cei circa 2000 de m rămași. Aș mai preciza faptul că punem în aplicare proiectul obținut prin Asociația Grupul de Acțiune Locală ce are o valoare de 110.000 euro. Mă refer la realizarea terenului de sport plus bază sportivă, ne aflăm în faza de evaluare la proiectul de la Grădinița nr. 2 iar aici cred că până la sfârșitul anului școlar finalizăm cu toată documentația și sperăm să semnăm contractul de finanțare cu AFIR ( Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) ”, a declarat pentru Jurnalul Regional, primarul comunei Moțca, Constantin Serioja Hobincă.

 

G&B beton

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

LISTĂ | Noi locuri de muncă disponibile la Pașcani

Un număr de șapte agenți economici din municipiul Pașcani și-au arătat interesul de a angaja ...