Acasă » REGIONAL » Pascani » Rata somajului in scadere in judetul Iasi. La Pascani foarte multi tineri aleg sa plece din localitate. Primarul investeste in BOLOVANI
pmp

Rata somajului in scadere in judetul Iasi. La Pascani foarte multi tineri aleg sa plece din localitate. Primarul investeste in BOLOVANI

AJOFM Iasi a realizat o statistica a somajului pe intregul judet. Potrivit acestora, la sfârşitul lunii iunie 2017 rata şomajului în judeţul Iaşi a înregistrat o scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de luna precedentă, fiind de 4,31%. Astfel, numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) a ajuns la 12.512 iar numărul beneficiarilor de indemnizație de șomaj a fost de 929 persoane.

„În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cel mai mare număr de şomeri a continuat să fie înregistrat de grupa 40-49 ani, respectiv 3.943 persoane, urmată de grupa peste 55  de ani (2.699 persoane), cei mai puţini şomeri regăsindu-se în grupa de vârstă 25-29 de ani (443 de persoane). Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi (91,93%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 5.91% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 2,16%. În cursul lunii iunie 2017 s-au încheiat 1.123 contracte individuale de muncă ca urmare a acordării serviciilor de asistenţă personalizată de către funcţionarii AJOFM Iaşi”, precizeaza cei de la Biroul de relatii cu presa.

In alta ordine de idei, pe raza municipiului Iasi numarul somerilor a scazut foarte mult mai ales ca in zona sunt foarte multe firme din tara care si-au deschis puncte de lucru. Mai mult, investitiile in infrastructura si mai ales in zona industriala a celor de la conducerea Primariei Iasi a atras investitori strategici.

La Pascani, al doilea municipiu pe judet, situatia sta cu totul altfel. De investitori noi in zona nici nu se poate discuta deoarece conducerea municipalitatii nu pare sa gandeasca realizarea unui parc industrial cu facilitati pentru firme. Mai mult, daca pana in prezent investitiile erau concentrate de la buget pe asfaltarea strazilor a celor pietonale, proiecte realizate pe de-o parte, acum asfaltul este spart de catre ApaVital.

Nici micii afaceristi din Pascani nu sunt luati in considerare. Pietarii traiesc mai ceva ca intr-un targ comunal. Interesant este faptul ca s-au gasit alte prioritati. Banii de la bugetul local, banii pascanenilor, merg in zona de cultura si aici ne referim la simpozioane de sculptura. Concret: nu avem strazi asfaltate integral, nu avem parcuri in oras, nu avem fabrici cu putere de angajare, nu avem servicii publice profitabile ci falimentare insa ne vom mandri ca suntem oameni de cultura.

 

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...