Acasă » EVENIMENT » Războiul dezvoltatorilor. Provocările legale cu Primăria Iași și blocajul oamenilor de afaceri din imobiliare
pmp

Războiul dezvoltatorilor. Provocările legale cu Primăria Iași și blocajul oamenilor de afaceri din imobiliare

Iașul poate fi numită „Capitala conflictelor imobiliare”. Recent, site-ul de știri reporteris.ro a publicat un articol despre unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare din județ: Cristin Zămosteanu. Portalul de știri precizează că „dezvoltatorul imobiliar din Iași, se află în război total cu Primăria lui Chirica. A intentat șapte procese la București, miză de zeci de milioane de euro”.

Un alt investitor se află în aceeași situație, fiind vorba despre LCA Construct-Imobiliare care de circa patru ani de zile este blocat cu o investiție în Copou. Acum, societatea a fost nevoită să intre în reorganizare judiciară și zeci de angajați și-au pierdut din venituri iar zeci de proprietari de apartamente așteaptă să intre în drepturi.

LCA Construct Imobiliare SRL, se confruntă cu dificultăți severe din cauza birocrației excesive a Primăriei, care a refuzat eliberarea unei autorizații de construire timp de patru ani. Firma a achiziționat un teren de 8.000 mp în Copou, pe Str. Antonin Ciolan, pentru a construi patru blocuri, plan aprobat în 2019, dar până în prezent nu a obținut autorizația necesară din cauza unui drum de acces ce s-ar presupune că aparține Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Iași. Problema centrală rezidă practic în refuzul Stațiunii de a elibera un aviz necesar pentru construcția drumului public adiacent proiectului.

Investitorul este purtat între instituțiile Statului cu documentele. Acum, din cauza întârzierilor primăriei și a creșterii prețurilor materialelor, firma a intrat în insolvență, afectând zeci de cumpărători de apartamente. Un certificat de urbanism a fost eliberat abia în mai 2022, dar nu a condus la obținerea autorizației, primăria invocând acte incomplete.

În plus, controversa s-a intensificat când primăria a contestat statutul drumului de acces, susținând că Str. Antonin Ciolan nu este drum public, ci de exploatare, cerând un acord de servitute. Numai că drumul la care se face referire este zilnic tranzitat de mașini și în zonă se efectuează și construcții imobiliare. Aceste aspecte au dus la o serie de contradicții în documentele emise de primărie și la o lipsă de coerență în tratamentul proiectelor similare din zonă.

La sfârșitul anului 2024, drumul a fost intabulat în domeniul public, confirmând că este accesibil circulației publice. LCA a contestat deciziile primăriei, invocând expertize cadastrale care arată că drumul nu este administrat de stațiune. La ora actuală, primăria a precizat într-un răspuns la o cerere formulată de către reprezentanții firmei că proprietarul drumului este Statul Român. Astfel că solicitările firmei ar trebui să se îndrepte către proprietar și nu către Primăria Iași.

Numai că Statul Român este proprietar practic pe toate drumurile din țară iar primăriile nu fac decât să le administreze. Astfel că răspunsul primit, spun reprezentanții firmei, nu face decât să încurce și mai mult demersul legal. Juriștii firmei LCA Construct Imobiliare SRL spun că vor deschide procese pentru a li se face dreptate și că nu este normal să fie blocați în continuare deși dețin toate actele necesare pentru dezvoltarea proiectului.

Citește și:

Cristin Zămosteanu, cel mai important dezvoltator imobiliar din Iași, în război total cu Primăria lui Chirica. A intentat șapte procese la București, miză de zeci de milioane de euro

  • La începutul acestui an, omul de afaceri Cristin Zămosteanu, cel mai important dezvoltator imobiliar de pe plan local, a dat în judecată Primăria Iași în șapte dosare
  • Procesele au legătură cu investiții de zeci de milioane de euro pe care Zămosteanu le are în faze de proiect în diferite zone ale Municipiului Iași
  • Toate dosarele se judecă la București, acolo unde Zămosteanu și-a mutat firmele după ce Primăria Iași i-a eliberat, în octombrie 2024, mai multe certificate de urbanism a căror legalitate o contestă acum
  • Dezvoltatorul imobiliar acuză că, în cazul unor proiecte avansate, Primăria a invocat brusc „modificări legislative” și i-a impus să vină cu noi avize și să refacă PUZ-uri deja aprobate în Consiliul Local
  • Percepuți ca apropiați la un moment dat, Zămosteanu și primarul Mihai Chirica sunt trimiși în judecată de DIICOT într-o speță cu ramificații imobiliare

 

Complex de 430 apartamente pe C.A. Rosetti

MCM Properties (fostă Sevrom), una dintre societățile patronate de Zămoșteanu, a dat în judecată Primăria Iași, la Tribunalul București, pe 13 ianuarie 2025, pentru a obliga instituția să anuleze parțial Certificatul de Urbanism (CU) nr. 2075 din 8 octombrie 2024. Certificatul a fost eliberat în baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce a fost autorizat pentru Sevrom în zona C.A. Rosetti.

blocuri ca rosetti

Proiectul este un complex cu 430 de apartamente, 606 locuri de parcare, cu aria desfășurată de 40.000 mp. În plan există amenajarea a 326 de apartamente cu o cameră și a 104 apartamente cu două camere destinate, oficial, închirierii.

În actele înaintate instanței, avocații firmei lui Zămoșteanu explică felul în care acesta a plecat de la construirea unui centru de petrecere a timpului liber („loisir”, în 2017) pe un teren de 16.000 de mp pe care l-a cumpărat în zona CA Rosetti, spre satul Cârlig. Ulterior, prin patru certificate de urbanism, Zămoșteanu a schimbat intenția inițială în „locuințe de serviciu”. Este forma sub care construiește proiectul și pentru care a primit autorizație de construire în 2024.

Deodată, după 7 ani, se cere un aviz nou  

În plângerea adresată instanței este explicat faptul că, la o cerere de completare a autorizației din 2024 ca urmare a intervenției unor modificări legislative, Primăria a venit cu o pretenție în plus, care a blocat proiectul: „Spre deosebire de primul certificat de urbanism, CU nr. 2075/2024 (mai recent, care formează obiectul prezentei acțiuni în anulare) prevede necesitatea obținerii, în plus, a Avizului Direcției Județene pentru Cultură Iași”. Avocații susțin că este imposibil ca zona CA Rosetti să fie calificată drept zonă construită protejată.

Continuarea pe Reporteris.ro.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Vezi și

Mesajul consilierului local PSD Pașcani, Vlad Macovei, de Sfintele Paște

Hristos a Înviat! Dragi pășcăneni, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, vă doresc tuturor sănătate, liniște în ...