Acasă » ECONOMIC » Reguli cumul pensii cu alte venituri. Toate noutățile anului 2020

Reguli cumul pensii cu alte venituri. Toate noutățile anului 2020

În general, persoanele care încasează pensie (pentru limită de vârstă, anticipată de invaliditate sau de urmaș) pot să cumuleze aceste venituri cu alte tipuri de câștiguri.

În general, persoanele care încasează pensie (pentru limită de vârstă, anticipată de invaliditate sau de urmaș) pot să cumuleze aceste venituri cu alte tipuri de câștiguri. Există însă reguli care trebuie respectate. Limitele privind cumularea pensiei cu alte venituri depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul de pensie pe care o persoană îl are.

1. Cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu alte tipuri de venituri: în acest caz, legislația este cea mai permisivă – comparativ cu pensia anticipată sau pentru invaliditate cumulată cu alte tipuri de venituri, de exemplu.

Practic, cei pensionați pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu venituri din salarii sau cu alte venituri din activități independente – cum ar fi cele dintr-o activitate desfășurată ca persoană fizică autorizată. În ceea ce privește suma obținută, aceasta nu contează – nu există nicio limită în această privință.

2. În ceea ce privește persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial, acestea pot cumula veniturile dintr-o astfel de pensie cu orice venituri dintr-o activitate independentă, indiferent de venitul obținut prin intermediul activității indepdendente.

În schimb, cei pensionați anticipat (sau anticipat parțial) nu pot obține venituri salariale sau venituri din funcții elective (cu excepția indemnizației de consilier local/județean), de exemplu. Din 2021 va exista un singur tip de pensie anticipată. Concret, se va renunța la pensia anticipată fără penalizări (pensia anticipată simplă) și va exista numai cea cu penalizări (pensia anticipată parțială).

3. În privința pensiilor obținute de către cei cu invaliditate, condițiile diferă în funcție de gradul de invaliditate. Practic, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, însă o pot cumula cu venituri din activități independente.

În cazul pensiei de invaliditate de gradul al III-lea, se aplică aceleași reguli, cu excepția faptului că cei care obțin astfel de pensii pot obține și venituri salariale, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.

4. În sfârșit, în cazul pensiilor de urmaș, nu există o interdicție cu privire la cumularea acestei pensii cu veniturile din alte activități indepdendente. În privința cumulării pensiei de urmaș cu venituri din salarii, există limitări, în funcție de situația specifică.

CITIȚI MAI MULTE DETALII PE DC BUSINESS.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Autoturism în flăcări la Ruginoasa

Un autoturism marca Volkswagen a ars aproape în totalitate. Neplăcutul eveniment a avut loc în ...