STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » REGIONAL » Moldova » Republica Moldova declară stare de urgență în sănătatea publică din cauza COVID

Republica Moldova declară stare de urgență în sănătatea publică din cauza COVID

Ministrul sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că începând de joi, 10 septembrie, se instituie starea de urgență în sănătate publică, din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Starea de urgență este valabilă până la sfârșitul lunii octombrie și intervine în condițiile în care miercuri s-au înregistrat 790 de cazuri noi de COVID, în condițiile în care Republica Moldova numără o populație de circa 4 milioane de locuitori. Rata bazală de reproducere a virusului a ajuns în ultimele șapte zile la 1,41.

„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a spus Ala Nemerenco.

Ea a spus că autoritățile medicale estimează că următoarele săptămâni vor fi „destul de periculoase”.

Este pentru a treia oară de la începutul pandemiei când în Republica Moldova se instituie stare de urgență în sănătatea publică.

Potrivit agora.md, în perioada instituirii stării de urgență în sănătate publică, Comisia națională extraordinară de sănătate publică sau comisia teritorială extraordinară de sănătate publică are dreptul să adopte anumite decizii, precum: instituirea unor condiții speciale de activitate, de viață și deplasare pentru persoanele fizice și juridice; utilizarea tuturor resurselor și mijloacelor disponibile pentru organizarea măsurilor de răspuns; solicitarea ajutorului autorităților centrale sau al autorităților locale.

Începând cu 11 septembrie, persoanele care au vârsta de peste 18 ani vor avea acces la evenimentele desfășurare în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimente în spații închise, precum cluburile de noapte, teatrele, cinematografele, doar în baza certificatului de vaccinare, test negativ PCR efectuat în ultimele 72 de ore, rezultat negativ al unui test antigen rapid efectuat în ultimele 48 de ore, certificat de trecere prin boală sau act care confirmă prezența anticorpilor, valabil cel mult 90 de zile de la efectuarea investigației, a anunțat ministrul sănătății din Republica Moldova.

Sursa: Digi24.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

ASF: Fondurile de pensii private obligatorii sunt în creştere

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la ...