Acasă » LIFESTYLE » SALATĂ CAESAR REȚETA CLASICĂ CU DRESSING CREMOS, CRUTOANE ȘI PARMEZAN
pmp

SALATĂ CAESAR REȚETA CLASICĂ CU DRESSING CREMOS, CRUTOANE ȘI PARMEZAN

Salată Caesar rețeta clasică cu dressing cremos, crutoane și parmezan. Cum se face salata Cesar (Cezar) originală? Ce este salata verde romană (romaine sau cos) sau lăptuca? Cum se face dressingul cremos Caesar cu parmezan și anșoa? Rețete de salată. Rețete de sos cremos pentru salată.

Această Salată Caesar (Cesar, Cesare, Cezar sau „sizăr” – cum pronunță americanii) nu are o istorie prea lungă. A fost inventată în 1924 de un italian (Cesare Cardini) care avea un restaurant în Tijuana, Mexic. Tijuana era și este o destinație turistică importantă pentru americani. Mai multe despre această poveste puteți citi aici.

despre salata caesar originală – fără pui

Salata Caesar se face cu frunze de lăptucă (salată romană, romaine sau cos lettuce). Acest tip de salată are căpățâna alungită și frunze cărnoase, crocante. Nu se aseamănă cu clasica salată verde pe care o folosim în mod curent (cu foi subțiri) dar se apropie de textura salatei iceberg. (sursa imaginii) Se găsește și la noi la Metro, Selgros și, mai nou, la Lidl (varianta mini). Salata romaine mare are cca. 30 cm lungime iar cea mini este de 15 cm. În rețeta originală de Caesar Salad nu apare puiul fript, deci nu este vorba despre o salată cu piept de pui. Da, se poate face și cu pui dar ca variațiune pe temă. Versiunea originală conține frunze de salată romană, crutoane de pâine, parmezan și un dressing cremos cu ou, muștar, sos Worcester, zeamă de lămâie, parmezan ras și ulei de măsline. Se spune că nu s-ar fi pus fileurile de anșoa (anchovies) iar că gustul acestora ar fi venit din cantitatea mai mare de sos Worcestershire. Piperul negru proaspăt măcinat dă o savoarea deoesbită acestui preparat! De asemenea, fiica lui Cesare Cardini spune că tatăl ei ar fi folosit ouă poșate în borcănel sau ceașcă (coddled eggs) și nu gălbenuș crud proaspăt. Data viitoare voi încerca și această versiune deoarece acele „coddled eggs” se prepară ușor și rapid – vezi aici. Eu nu am nicio problemă cu gălbenușul crud pus în maioneză sau dressinguri, atâta timp cât este proaspăt. Oricum, acidul din muștar și din zeama de lămâie ucide eventualele bacterii din el.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de Salată Caesar. Deoarece sunt multe variante care circulă prin întreaga lume, am ales să mă inspir din surse demne de încredere: Serious Eats și Gordon Ramsey (video la final).

Salată Caesar rețeta clasică cu dressing cremos, crutoane și parmezan
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
Autor: Savori Urbane
Portii: 3-4 porții de salată Caesar
Ingrediente – savoriurbane.com
  • 3-4 salate mini romaine (lăptuci)
Crutoane cu usturoi și parmezan
  • 2-3 felii de pâine
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • 30 g parmezan ras fin
Dressing cremos
  • 1 gălbenuș
  • 2 lingurițe muștar simplu
  • 15 ml zeamă de lămâie
  • 4-5 fileuri de anșoa
  • 1 linguriță sos Worcester (Worcestershire sauce)
  • 1 cățel mare de usturoi sau 2 mai mici
  • 75 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • 40 g parmezan ras fin
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
În plus
  • fulgi de parmezan
CUM SE FACE O SALATĂ CAESAR REȚETA CLASICĂ CU DRESSING CREMOS, CRUTOANE ȘI PARMEZAN?

ingrediente pentru caesar salad

Am găsit în Lidl salată „romaine” sau „cos”. Sunt în variantă mini și se vând în ambalaje a câte 4 bucăți. Eu am folosit 3 lăptuci pentru această salată Caesar. Am pregătit ingredientele pentru celebrul dressing Caesar (extra cremos și gustos): oul, usturoiul, lămâia, fileurile de anșoa, muștarul, sosul Worcester și parmezanul ras fin. Fulgii de parmezan intră în scenă mai târziu.

MOD DE PREPARARE CAESAR SALAD 

cum se fac crutoanele de pâine cu usturoi și parmezan?

Am decojit 3 felii medii de pâine mai veche și le-am tăiat în cuburi măricele. Într-un bol am amestecat 50 ml de ulei de măsline cu 2 căței de usturoi zdrobiți și un praf de sare. Am pus bucățelele de pâine la prăjit într-o tigaie antiaderentă (neunsă) și le-am tot întors cu spatula astfel încât să se rumenească uniform.

În final am stins focul de sub tigaie și am turnat uleiul cu usturoi peste crutoanele rumenite. Am amestecat totul bine. Apoi le-am presărat cu parmezan ras și le-am lăsat să se răcorească. Tigaia este încă destul de caldă și parmezanul se topește pe alocuri și aderă bine la suprafața crutoanelor. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie! Bineînțeles că am gustat 2-3 bucățele și m-am bucurat de savoarea lor. Cum să nu fie bună pita prăjită cu usturoi, ulei de măsline și parmezan?

cum se pregătește salata romaine (lăptuca)?

Am desfăcut fiecare căpățână de salată și am spălat cu apă rece, individual, fiecare frunză. Inimile salatelor romaine (miezul fraged) le-am tăiat pe lung. Apoi le-am pus la scurs într-o strecurătoare.

cum se face dressingul cremos pentru salată caesar?

Am lucrat direct în paharul înalt al blenderului de mână. Am pus gălbenușul crud, uleiul de măsline (sau de floarea soarelui), fileurile de anșoa, usturoiul zdrobit, muștarul de Dijon, sosul Worcester și zeama de lămâie. Am completat cu piper negru proaspăt măcinat și parmezan ras.

Am procesat totul cu blenderul de mână. Sare încă nu am pus deoarece fileurile de anșoa sunt foarte sărate! Am obținut un dressing cremos asemănător cu o maioneză mai moale.

Am gustat de sare și nu a fost nevoie de ea. Eu am mai pus un pic de zeamă de lămâie dar asta ține de gustul fiecăruia însă e musai să aibă mult piper! Puteți suplimenta cu muștar, sos Worcester, fileuri de anșoa… după gust. Gordon Ramsay diluează acest sos cu puțină apă rece (eu nu am pus).

Acest dressing Caesar se poate păstra 3-4 zile la frigider, în cutie închisă. Puteți să-l preparați în avans sau să-l faceți în cantitate mai mare și să-l consumați treptat.

MONTARE ȘI SERVIRE SALATĂ CAESAR CU LĂPTUCI (MINI ROMAINE), CRUTOANE CU USTUROI ȘI DRESSING CREMOS CU PARMEZAN ȘI ANȘOA

Am pregătit mise-en-place pentru montarea salatei Caesar (Cezar): foile de salată romaine sau lăptucă, crutoanele crocante cu usturoi și parmezan, dressingul cremos, fulgii de parmezan și un pic de lămâie.

Am pus foile de salată într-un bol încăpător și le-am stropit cu 1/2 din dressing. Apoi le-am amestecat delicat ajutându-mă de tacâmurile speciale pentru salată. Este foarte important ca fiecare frunză de lăptucă să fie „atinsă” de dressing! Citește rețeta integrală pe savoruriurbane.com

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Dare de mită sesizată de un agent de poliție din Ruginoasa la Call-center anticorupție

Un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Secţia 10 Poliţie ...