Șoferii dintr-o țară din Europa Centrală care depășesc cu mult limita de viteză pot rămâne fără mașină.
Având în vedere că viteza excesivă este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, statele depun toate eforturile pentru a combate acest fenomen.
Una dintre țările care a luat recent o măsură drastică este Austria, care în ultimii ani s-a confruntat cu o creștere a numărului de accidente de circulație mortale.
Autoritățile de la Viena au decis să sechestreze mașinile – și să le vândă de către guvern – șoferilor care depășesc limita de viteză cu 60 km/h sau mai mult.
Legea se aplică atunci când șoferul depășește limita de viteză cu 60 km/h sau mai mult în interiorul orașului și cu 70 km/h sau mai mult în afara orașului. În aceste cazuri, vehiculul este confiscat pentru o perioadă de două săptămâni.
Recidiviștii, precum și cei care depășesc limita de viteză cu 80 km/h în interiorul orașului și cu 90 km/h în afara orașului, au vehiculul confiscat definitiv și apoi scos la vânzare.
După cum a declarat în urmă cu câteva luni directorul general al Departamentului Transporturilor din Austria, Vera Hofbauer, pentru Bloomberg, limita de viteză pe autostrăzile din țară este de 130 km/h, ceea ce înseamnă că pentru ca mașina să fie reținută definitiv, trebuie condusă la 220 km/h. Așadar, a precizat că aceasta, este o măsură care vizează pedepsirea ”super infractorilor”.
Bloomberg subliniază că, potrivit oficialilor austrieci, pentru punerea în aplicare a acestei măsuri s-au atras fonduri din țara vecină Elveția, care implementează de peste un deceniu măsura de reținere a mașinilor.
Problema vitezei excesive a vizat şi Finlanda, care aplică amenzi graduale în funcţie de veniturile infractorilo . De exemplu, în 2002, un director de conducere Nokia a fost amendat cu 116.000 de euro după ce a fost prins conducând Harley-Davidson cu 75 km/h într-o zonă de 50 km/h.
Sursa: Ziare.com