Acasă » REGIONAL » Pascani » Spitalul din Paşcani, în agonie. Ce se întâmplă după demisia celui mai longeviv director
nomad

Spitalul din Paşcani, în agonie. Ce se întâmplă după demisia celui mai longeviv director

Cel mai longeviv director de spital din ţară, Costică Pânzaru, şi-a dat demisia, dar a lăsat instituţia în colaps, cu mici şanse de redresare.

Demisia medicului Costică Pânzaru din fruntea Spitalului Municipal Paşcani nu pare să rezolve deocamdată situaţia financiară prin care trece instituţia. Spitalul are în continuare o gaură în visterie de 500.000 de euro. Din august şi până acum, fostul director a lipsit la toate consiliile de administraţie întrunite tocmai pentru a dezbate un plan de redresare a spitalului, plan pe care ar fi trebuit chiar el să-l prezinte. Absenţa a fost taxată de ceilalţi membrii ai Consiliului, colegii solicitându-i primarului Paşcaniului, Dumitru Pantazi, demiterea acestuia. În cele din urmă, medicul Costică Pânzaru şi-a înaintat demisia, iar primarul Pantazi a acceptat-o.

“Directorul de la Paşcani avea o cu totul altă viziune în privinţa datoriilor. I s-a cerut un plan de redresare de către Consiliul de Administraţie, şi acesta nu l-a prezentat. La ultimul consiliu de administraţie s-a hotărât solicitatea încetării mandatului managerului, pentru neîndeplinirea indicatorilor din contractual de management. Indicatorii spun să nu ai datorii, să nu duci unitatea în deficit financiar, lucru care, din păcate, în cazul Spitalului Paşcani, nu s-a întâmplat. Ţineţi cont că acolo au fost luni în care angajaţii nu şi-au luat salariile. Demisia lui Costică Pânzaru şi acceptarea actului de către primarul din Paşcani este un gest normal. Nu este prima dată când directorul Pânzaru îşi dă demisia. Dar gestul său ar trebui să ducă la o stare de normalitate acolo, ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla curând”, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Managementul defectuos a medicului Costică Pânzaru i-a scos pe angajaţii spitalului în stradă. În luna februarie, asistenţi medicali şi infirmierele au întrerupt munca pentru câteva zile după ce Costică Pânzaru le-a tăiat salariile la jumătate. Deşi datoriile îngropau spitalul, medicul Costică Pânzaru a decis angajarea a 14 medici ceea ce au dus bugetul instituţiei la sapă de lemn. Astfel, medicii au rămas şi fără banii necesari pentru plata gărzilor. Cu alte cuvinte, au fost luni întregi în care indicatorii contractaţi cu Casa de Asigurări de Sănătate nu erau realizaţi.

“Din punct de vedere al derulării relaţiei contractuale dintre CAS Iaşi şi Spitalul Paşcani, indicatorii contractaţi au fost evaluaţi la capacitatea maximă, conform prevederilor legale. Serviciile realizate de spital se încadrează în indicatorii contractaţi, cu unele depăşiri ale acestora la spitalizare continuă acuţi. În urmă cu două săptămâni, am făcut o analiză împreună cu primarul municipiului Paşcani şi conducerea spitalului a situaţiei contractuale şi am convenit un set de măsuri pentru optimizarea finanţării din contractual cu CAS, în sensul suplimentării numărului de cazuri contractate pentru spitalizare continuă acuţi. Acest lucru nu va fi suficient pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a spitalului fără luarea unor măsuri organizatorice interne”, a declarat Radu Ţibichi, directorul CJAS Iaşi.

Pe lângă datoriile de 20 de miliarde de lei acumulate în doar doi ani, după patru mandate de director, Costică Pânzaru a mai lăsat o „moştenire”. Pe lângă demisia semnată, acesta a lăsat o scrisoare Consiliului de Administraţie în care a nominalizat medicii care l-ar putea înlocui. Până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager, Spitalul Municipal Paşcani va fi condus de medicul Daniel Bechir, cel care ocupă acum funcţia de director medical.

Sursa ziaruldeiasi.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

O afacere lăsată în ceață de Rareș Bogdan

Au trecut 1 an si fix două luni de când Sorina Matei scria pe blogul său, ...