Acasă » EVENIMENT » Statistici îngrijorătoare. Ce sunt preoții ”predatori” și ce infracțiuni sexuale au comis 
pmp

Statistici îngrijorătoare. Ce sunt preoții ”predatori” și ce infracțiuni sexuale au comis 

Aproximativ 451 de membri ai clerului au comis fapte de pedofilie vizând aproape 2.000 de minori în Illinois – începând din anii ’50 -, cu mult mai mulţi decât recunoaşte Biserica Catolică, dezvăluie procurorul general al acestui stat american din nord, Kwame Raoul, relatează AFP.

Serviciile procurorului general au deschis o anchetă cu privire la preoţi ”predatori” în 2018, după publicarea unui raport al Bisercii Catolice din Pennsylvania, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite, şi şi-au prezentat marţi concluziile într-un document de aproape 700 de pagini.

”Înaintea acestei anchete, diocezele catolice din Illinois au făcut publică o listă de 130 de pedofili dovediţi. Prin comparaţie, acest raport dezvăluie numele şi informaţii detaliate despre 451 de preoţi şi călugări care au abuzat de cel puţin 1.997 de copii”, scrie în preambul procurorul Kwame Raoul.

Aceşti agresori – dintre care marea majoritatea a murit – ”poate că nu vor da niciodată socoteală la tribunal, dar numindu-i vrem să aducem transparenţă şi un pic de alinare viCtimelor, care au suferit mult timp în tăcere”, adaugă el.

Într-un raport preliminar, predecesoarea sa, Lisa Madigan, arăta că a fost avertizată de ”acuzaţii vizând cel puţin 500 de preoţi”, care nu apar pe lista publicată de cele şase dioceze din stat.

În raportul acestuia sunt publicate numeroase mărturii îngrozitoare, inclusiv a unei femei care, pe când avea zece ani, a fost violată în mai multe rânduri de către un preot angajat ca profesor de matematică într-o şcoală catolică, sau ale unor bărbaţi, agresaţi în copilărie, care au luptat apoi timp de ani de zile cu gânduri sinucigaşe şi comportamente adictive.

În raport se insistă asupra responsabilităţii ierarhiei care, mult timp, s-a mulţumit să-i transfere în alte dioceze pe preoţii acuzaţi de pedofilie, fără să-i denunţe.

Biserica Catolică americană a fost zguduită de o serie de articole publicate de ziarul Boston Globe, în 2002, despre abuzuri comise de cler în acest oraş din estul Statelor Unite.

Aceste dezvăluiri – popularizate în filmul ”Spotlight” – au dat libertatea cuvântului victimelor în întreaga ţară.

Ulterior numeroşi preoţi au fost excluşi din cler şi au fost daţi în judecată.

Biserica a plătit sume importante de bani cu despăgubirea victimelor.

În 2018, serviciile procurorului Pennsylvaniei au aplicat o nouă lovitură dură Bisericii Catolice, detaliind agresiunile sexuale comise de către peste 300 de preoţi împotriva a 1.000 de copii, timp de mai multe decenii.

După aceea, mai multe state au efectuat anchete de acelaşi fel.

În aprilie, statul Maryland a publicat o listă de 150 de preoţi ”predatori”, vinovaţi de fapte de pedofilie ”oribile şi repetate” asupra unui număr de 600 de copii, în perioada 1942-2002.

Sursa: Ziare.com

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

TikTok se pregătește să lanseze o nouă platformă. Va concura în mod direct cu Instagram 

TikTok se pregătește să-și extindă orizonturile prin lansarea unei noi aplicații dedicată fotografiilor, numită TikTok ...