Acasă » EVENIMENT » Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation / România a câștigat procesul cu compania canadiană la Curtea de Arbitraj de la Washington
pmp

Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation / România a câștigat procesul cu compania canadiană la Curtea de Arbitraj de la Washington

Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation, transmite Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale într-un comunicat de joi. 

ANRM susține că a analizat documentația depusă și că în urma evaluării a decis să ”nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”:

  • ”Referitor la cererea societății Roșia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenței de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, județul Alba, România, vă comunicăm: În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenței de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, și până în prezent s-a procedat la analizarea documentației depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003. Urmare a evaluarii documentațiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roșia Montană Gold Corporation SA și a corespondenței purtate în aceasta perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale hotărăște să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”.

G4Media.ro a realizat un documentar despre deciziile cheie care au dus la blocarea licenței de exploatare la Roșia Montată după ce statul român a emis mai multe acte prin care părea de acord cu exploatarea aurului de către compania canadiană. Documentarul a fost realizat pe baza documentelor publice din arbitrajul ICSID.

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Acesta este verdictul comunicat Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Verdictul este surprinzător, dat fiind că înainte de sentință atât premierul, cât și ministrul Finanțelor au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și au sugerat că despăgubirile pe care statul român ar urma să le plătească se ridică la 2 miliarde de euro.

Sursa: G4media.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Controale în județul Iași. Amenzi de peste 140 000 lei

În ultimele 24 de ore, polițiștii ieșeni au intervenit în peste 150 de situații solicitate ...