STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » LIFESTYLE » STUDIU: Dieta care ajută supraviețuitorii cancerului să trăiască mai mult
pmp

STUDIU: Dieta care ajută supraviețuitorii cancerului să trăiască mai mult

Dieta mediteraneană ar putea contribui semnificativ la prelungirea vieții supraviețuitorilor cancerului, conform unui nou studiu desfășurat pe o perioadă de 13 ani. Cercetătorii au descoperit că acest tip de alimentație, pe bază de pește, ulei de măsline și legume, susține longevitatea și reduce riscul de mortalitate cardiovasculară la pacienții oncologici. 

Cercetarea, publicată în JACC CardioOncology, a scos la iveală că stilul de alimentație mediteranean influențează mecanismele moleculare pe care le au în comun multe boli cronice, inclusiv cancerul și afecțiunile cardiovasculare, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate a supraviețuitorilor cancerului.

Dieta mediteraneană presupune un aport crescut de fructe, legume, ulei de măsline extra-virgin și alte alimente sănătoase de origine vegetală, împreună cu consumul moderat de pește și fructe de mare. În acest tip de dietă, carnea, produsele lactate și alimentele procesate sunt permise în cantități limitate.

Dieta mediteraneană a crescut speranța de viață a supraviețuitorilor cancerului

Deși numeroase studii au documentat beneficiile dietei mediteraneene în prevenirea cancerului, puține cercetări s-au concentrat pe impactul acesteia asupra mortalității în rândul adulților diagnosticați cu cancer. Pentru a acoperi această arie, cercetătorii italieni au investigat legătura dintre dieta mediteraneană și prevalența mortalității în rândul participanților la studiul Moli-sani, cu istoric de cancer.

Rezultatele au scos la iveală că cei care au urmat dieta mediteraneană aveau o speranță de viață mai mare și un risc redus de deces cauzat de boli cardiovasculare. În cadrul studiului, cei 804 participanți au fost monitorizați aproape 13 ani. În tot acest timp au fost înregistrate 248 de decese, dintre care aproximativ 56% au fost cauzate de cancer și 24% de evenimente cardiovasculare.

Dieta mediteraneană, datorită conținutul său bogat în antioxidanți, contribuie la reducerea stresului oxidativ și a inflamației în organism, factori cheie în dezvoltarea și progresia cancerului și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, acest tip de alimentație este recunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea metabolică și de a reduce riscul de boli cronice, inclusiv diabetul și hipertensiunea arterială.

Alimente sănătoase versus dăunătoare

Un aspect important al studiului este ipoteza „terenului comun”, conform căreia diverse boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, ar putea avea la bază aceleași mecanisme moleculare. Conform acestei teorii, dieta mediteraneană poate influența mecanismele comune ale bolilor, oferind beneficii, atât pentru sănătatea inimii, cât și pentru prevenirea și gestionarea cancerului.

Studiul s-a bazat pe chestionare de frecvență alimentară, prin care participanții și-au auto-raportat obiceiurile alimentare din ultimele 12 luni. Cercetătorii au evaluat aderența la dieta mediteraneană folosind un scor specific, clasificând-o în trei categorii: slabă (0–3), medie (4–5) și ridicată (6–9) pe o scală de 9 puncte. Componentele benefice ale dietei au inclus legumele, leguminoasele, fructele și nucile, cerealele și peștele, în timp ce carnea și produsele lactate au fost considerate dăunătoare. Au fost luate în considerare și elemente precum consumul zilnic de alcool și raportul dintre grăsimile mononesaturate și cele saturate din dietă.

Rata mortalității a fost monitorizată folosind registre locale de deces și confirmată cu certificate de deces care menționau bolile cardiovasculare și cancerul ca principale cauze, în cadrul Studiului Moli-sani.

Rezultatele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, aport caloric și alți factori, fiind analizate cu ajutorul unor modele de risc pentru a stabili legătura dintre aderența la dieta mediteraneană și riscul de deces.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Care este cea mai sănătoasă legumă? Motivele pentru care ar trebui să o ai pe lista de cumpărături 

Știm cu toții că produsele proaspete, cum ar fi fructele și legumele, reprezintă piatra de ...