Baloane solare gigantice au fost trimise la 70.000 de picioare în aer pentru a înregistra sunete din stratosfera Pământului – iar microfoanele au captat câteva sunete neașteptate.
Stratosfera este al doilea strat al atmosferei Pământului, iar nivelul său inferior conține stratul de ozon care absoarbe și împrăștie radiația ultravioletă a soarelui, potrivit NASA. Aerul subțire și uscat al stratosferei este locul în care avioanele cu reacție și baloanele meteorologice ating altitudinea maximă, iar stratul atmosferic relativ calm este rareori perturbat de turbulențe, scrie CNN.
Daniel Bowman, om de știință principal la Sandia National Laboratories din New Mexico, a fost inspirat să exploreze peisajul sonor al stratosferei, după ce a fost introdus în sunetele de joasă frecvență care sunt generate de vulcani. Cunoscut sub numele de infrasunete, fenomenul este imperceptibil de urechea umană.
Bowman a propus atașarea aparatelor de înregistrare cu infrasunete la baloane pentru a înregistra sunetele vulcanilor. Dar apoi, el și consilierul său Jonathan Lees de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, „și-au dat seama că nimeni nu a încercat să pună microfoane pe baloane stratosferice timp de o jumătate de secol, așa că ne-am gândit să explorăm ce poate face această nouă platformă”, a spus Bowman.
„Pe baloanele noastre solare, am înregistrat explozii chimice de suprafață și îngropate, tunete, ciocnirea valurilor oceanului, avioane cu elice, sunete ale orașului, lansări de rachete suborbitale, cutremure și poate chiar trenuri de marfă și avioane cu reacție”, a spus Bowman prin e-mail. „De asemenea, am înregistrat sunete a căror origine este neclară.”
Descoperirile au fost împărtășite joi la cea de-a 184-a întâlnire a Societății Acoustice din America din Chicago.
Baloanele solare au captat o multitudine de sunete în al doilea strat al atmosferei Pământului, inclusiv ciocnirea valurilor oceanice – precum și sunete cu origini neidentificate.
În stratosferă, „există semnale misterioase de infrasunete care apar de câteva ori pe oră la unele zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută”, a spus Bowman.
Bowman și colaboratorii săi au efectuat cercetări folosind baloane NASA și alți furnizori de zboruri, dar au decis să-și construiască propriile baloane, fiecare având o lungime de aproximativ 19,7 până la 23 de picioare (6 până la 7 metri).
Cercetătorii și-au urmărit baloanele folosind GPS-ul, deoarece pot călători sute de mile și pot ateriza în locuri incomode.
Sursa: B1.ro