Acasă » ECONOMIC » Tensiuni majore între Moldova și Rusia. Maia Sandu a pus piciorul în prag. Ce răspuns a venit de la Kremlin

Tensiuni majore între Moldova și Rusia. Maia Sandu a pus piciorul în prag. Ce răspuns a venit de la Kremlin

 Apelurile preşedintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană, au fost repinse luni de Kremlin.Rușii susţin că acest lucru ar avea consecinţe destabilizatoare serioase, transmite Reuters.

Potrivit Radio Chişinău, Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

Actualul preşedinte ales a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu referire la statutul pacificatorilor ruşi, Maia Sandu a reiterat poziţia exprimată şi anterior de Chişinău potrivit căreia misiunea de pacificare trebuie să fie transformată în una civilă, sub mandatul OSCE.

Radio Chişinău susține că Maia Sandu a mai spus ca este necesară continuarea dialogului pentru reglementarea conflictului cu Kremlinul dar s-a declarat împotriva „întâlnirilor de dragul întâlnirilor”.

Rusia fermă pe poziție

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia se aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău să rămână constructive. ‘Rusia îndeplineşte o funcţie foarte importantă (…) Şi, desigur, o modificare de statu-quo, care se bazează pe spiritul şi litera dreptului internaţional, ar putea conduce la o destabilizare serioasă’, le-a declarat Peskov reporterilor la Moscova, scrie Agerpres, potrivit evz.ro.

Candidată pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării. Maia Sandu (48 de ani) devine șef al statului învingându-l pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, cu un scor de peste 57%. Citește mai multe pe EVZ.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Deutsche Bank, cel mai important creditor al lui Trump, nu va mai face afaceri cu acesta. O altă bancă închide două conturi personale în care președintele SUA are 5,3 mil. dolari

Grupul bancar german Deutsche Bank nu va mai face afaceri în viitor cu preşedintele SUA, ...