Pâinea câștigată departe de casă nu mai stârnește atât de mult interes în rândul românilor. Numărul conaționalilor care își caută un loc de muncă în străinătate a scăzut în ultimii ani, potrivit unui studiu realizat la nivel global.
În 2023, doar opt la sută dintre ai noștri mai vânau oferte lansate de angajatori de peste hotare. În ochii multora, familia este cea care înclină balanța.
Cristian a lucrat câteva luni în Belgia în domeniul politicii și relațiilor internaționale. Avea un salariu bun, dar – spune el – costurile vieții de zi cu zi au tot crescut. Iar când a primit o ofertă de muncă din țară, nu a stat pe gânduri. A revenit in Cluj și este asistent local în Parlamentul European.
Cristian Preoteasa, român întors în țară: „Salariile sunt mai mari în Belgia decât în România, dar costurile vieții sunt mai mari, te costă mai mult o chirie, te costă mai mult și să ieși în oraș. Și în România sunt joburi care pot să fie destul de bine plătite. O parte din țară cred că e pe o traiectorie foarte bună.”
Ionuț a muncit patru ani în Marea Britanie. A locuit acolo împreună cu soția și cei doi copii. În România s-a întors de curând și acum își caută un loc de muncă în țară.
Ionuț Anghelinei, român întors în țară: „Majoritatea s-au scumpit, tot, și chiriile, absolut tot s-a scumpit. Noi avem locuința noastră în țară și am spus că ar fi cel mai indicat să ne întoarcem în țară la noi și să încercăm să ne punem pe picioare. Suntem tineri și suntem dispuși să lucrăm în orice domeniu.”
Eugen Terteleac, Asociația Românilor din Italia: „Oferta locurilor de muncă din țară este una foarte bună din mai multe domenii de activitate, atât construcții, cât și servicii, dar și șofer, dar și pentru locuri de muncă calificate în zona de petrol, gaze, electricieni, IT și așa mai departe. Salariile din țară sunt din ce în ce mai bune.”
Continuarea pe Stirileprotv.ro