Acasă » CULTURAL » Transpunerea Împărăției Cerurilor în două dimensiuni. Icoana, poartă spre Dumnezeu
thomplast

Transpunerea Împărăției Cerurilor în două dimensiuni. Icoana, poartă spre Dumnezeu

Icoana dematerializează, micșorează, însă nu pierde raporturile normale cu realitatea. Personajele par ușoare, parcă plutind, greutatea materiei dispare. Corpurile sunt acoperite, anatomia se intuiește prin intermediul veșmintelor, al pliurilor acestora.

 

Anatomia naturală este deformată, tocmai pentru a se pierde caracterul carnal: trupurile sunt subțiri, ușoare, dematerializate, iar fețele sunt cele ce exprimă spiritul lăuntric, duhul reprezentat. Icoana dă impresia că oamenii pe care îi vedem în ea sunt alungiți; proporțiile corpului sunt exagerate pe verticală. Senzualitatea este redusă și accentul este pus pe frumusețea interioară mai degrabă decât pe frumusețea fizică.

 

Fundamentală în icoană este dogma creștină a întrupării, adică faptul că cea de-a doua Per soană a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu, S-a în trupat, făcându-se Om deplin și rămânând Dumnezeu deplin, unind în ipostasul său în chip neamestecat și nedespărțit cele două naturi, cea dumnezeiască și cea umană. Citește știrea integrală pe evz.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Actorii Maia Morgenstern şi Florin Piersic, premiul pentru întreaga activitate la Gala Uniter

Actorii Maia Morgenstern şi Florin Piersic au primit, luni seară, premiul pentru întreaga activitate la ...