Acasă » ECONOMIC » Turneul de 10 zile în Africa al președintelui PNL Iohannis: Deplasări de pe o coastă pe alta, în țări cu mare potențial turistic, cu un cadou de 1,5 milioane de euro de la Guvern
pmp

Turneul de 10 zile în Africa al președintelui PNL Iohannis: Deplasări de pe o coastă pe alta, în țări cu mare potențial turistic, cu un cadou de 1,5 milioane de euro de la Guvern

Cu nici două săptămâni înainte de începerea turneului prezidențial de 10 zile în Africa, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro). Banii pentru deplasări externe din acest an erau aproape epuizați încă din iunie, după costisitoarele turnee în Asia și America de Sud ale președintelui Iohannis. Marți, președintele începe vizitele oficiale în Kenya, Tanzania, Senegal și Cabo Verde. În două dintre aceste țări, România nu are nici măcar ambasade, iar vizita unui președinte român reprezintă o premieră istorică. Deplasările au stârnit o serie de controverse în spațiul public, în contextul în care presa a semnalat că Administrația Prezidențială a secretizat costurile din bani publici care includ zboruri cu avioane private de lux.

„Această suplimentare este legitimă și justificată de necesitatea asigurării finanțării adecvate a activităților aflate pe agenda Președintelui României, impuse de contextul regional de securitate și de alte angajamente internaționale ale României, cu evenimente și evoluții care nu pot fi anticipate”, se argumentează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern de pe 2 noiembrie.

Cu cele patru țări africane pe care președintele Iohannis le va vizita în turneul său de 10 zile care începe marți, România a avut contacte diplomatice minime și relații economice care lipsesc aproape cu desăvârșire. Kenya și Senegal sunt două țări stabile, cu importanță regională pe continentul african, în care țara noastră are ambasade ce gestionează relațiile cu mai multe state. De cealaltă parte, Tanzania și Cabo Verde sunt două țări turistice cu care România atinge un apogeu al relațiilor diplomatice prin această vizită oficială.

”Vizitele președintelui în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european”, scrie într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Demersul Președintelui Klaus Iohannis are loc într-un moment de aprofundare și diversificare a relațiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunțat pe plan internațional, se arată în document.

Totuși, turneul african al președintelui a stârnit  o serie de controverse în spațiul public, după ce presa a semnalat că Administrația Prezidențială a secretizat costurile deplasărilor externe, din bani publici, ale președintelui, care includ și zboruri efectuate cu avioane private de lux.

În prima jumătate a acestui an, Administrația Prezidențială a epuizat aproape toți banii alocați pentru deplasări externe, adică 25 de milioane de lei (5 milioane de euro), scrie Europa Liberă. Până în septembrie, președinția cheltuise 30 de milioane de lei, cu trei milioane peste bugetul anual alocat. Astfel, Guvernul a suplimentat în această lume bugetul cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă.

În acest context, Recorder a dezvăluit că două dintre deplasările în străinătate ale președintelui din acest an au depășit estimativ 1,2 milioane de euro fiecare. Este vorba despre turneele făcute în Asia și în America Latină, în primăvara acestui an, respectiv în vară.

Ultimul președinte român care a vizitat Kenya, țară situată pe coasta de est a Africii, a fost primul președinte român de după Revoluție, Ion Iliescu. Se întâmpla în 1993. În acel an, și o delegație parlamentară din Kenya a venit în România.

Ultimul eveniment notabil din sfera relațiilor diplomatice cu Kenya a avut loc în luna iunie, când a fost rechemat ambasadorul român Dragoș Țigău pentru că i-a comparat pe africani cu maimuțele. Ambasadorul a făcut comentariile chiar în timpul unei întâlniri într-o clădire a ONU din capitala Nairobi: „grupul african ni s-a alăturat” s-ar fi exprimat el, când a văzut o maimuță în fața unei ferestre, potrivit AFP.

Țara este cel mai mare și cel mai important centru de afaceri, financiar și de transport din Africa de Est, 80% din schimburile comerciale din regiune circulând prin portul Mombasa. Ca atare, Kenya este prima linie de apărare împotriva amenințărilor teroriste, inclusiv a ramificațiilor Al-Qaeda, precum Al-Shabab, notează organizația Business Council for International Understanding.

”Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, Președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu Președintele William Ruto și va participa la sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul și cooperarea politică și se va inaugura o donație a României pentru o școală kenyană, donație din programul României de asistență pentru dezvoltare”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

MAE recomandă cetățenilor români să nu viziteze această țară decât dacă este absolut necesar din cauza riscurilor la care se expun. ”Situația de securitate din Republica Kenya se caracterizează printr-o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini. De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii, cu precădere în marile oraşe, din cauza unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în circulație”, avertizează MAE. Nu există relații economice notabile cu această țară.

Tanzania

Următoarea țară din turneul președintelui este Tanzania, țară situată tot pe coasta de est a Africii, în sudul Kenyei. România nu are o ambasadă în Tanzania, iar relațiile diplomatice sunt gestionate de Ambasada României de la Nairobi, Kenya. România are doar un Consulat Onorific la Dar es Salaam.

Continuare pe G4media.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Un drum din Copou a fost blocat! Colaboratorii dezvoltatorului Lucian Caras au blocat strada Antonin Ciolan -FOTO

O stradă din zona Copou a fost blocată de un protest al unor firme care ...