Acasă » IT / Stiinta » UE îi plătește lui Elon Musk 180 de milioane de euro pentru a-și lansa sateliții pe orbita
pmp

UE îi plătește lui Elon Musk 180 de milioane de euro pentru a-și lansa sateliții pe orbita

Comisia Europeană continuă să discute despre autonomie strategică, dar a trebuit să semneze un acord de 180 de milioane de euro cu SpaceX pentru a-și pune sateliții pe orbită, deoarece propriul program de rachete al Europei a blocat, relatează Politico.

Comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat pentru Politico că a fost de acord să apeleze la compania spațială a lui Elon Musk – cu care s-a discutat recent în politica digitală datorită deținerii lui X (fostul Twitter) – pentru că lansatorul european Ariane 6 are întârzieri.

„Avem patru sateliți de lansat anul viitor”, a spus Breton, marți, în marginea reuniunii ministeriale de la Sevilla. „Și având în vedere că Ariane 6 încă nu va fi disponibil, am acceptat o propunere din partea Agenției Spațiale Europene de a folosi SpaceX.”

Lansările sunt programate provizoriu să aibă loc în aprilie și iulie, fiecare transportând doi sateliți de geo-navigație Galileo pe orbită, a spus el.

După cum a raportat Politico pentru prima dată în aprilie, Comisia a analizat opțiuni alternative pentru misiunile cheie până în 2024, din cauza întârzierilor costisitoare ale Ariane 6 – care nu este încă autorizată pentru lansare – și retragerii sistemului mai vechi Ariane 5.

Planul inițial era lansarea celor patru sateliți Galileo, care contribuie la alcătuirea alternativei UE la rețeaua GPS din SUA, cu sistemul de rachete Soyuz al Rusiei, a cărui versiune a fost lansată din portul spațial european din Guyana Franceză. Cu toate acestea, războiul Moscovei împotriva Ucrainei a distrus această opțiune.

Dacă Ariane 6 ar fi fost pe drumul cel bun, asta nu ar fi fost o problemă, deoarece prima sa lansare era programată pentru 2020.

„Aveam un calendar care a fost promis și nu a fost respectat”, a spus Breton despre Ariane 6, un program dezvoltat de Airbus și subsidiara Safran, ArianeGroup. „Au fost întârzieri din nou și din nou. Din cauza acestor întârzieri a trebuit să luăm anumite decizii”.

Cu toate acestea, înainte ca datele de lansare ale SpaceX să poată fi stabilite, UE trebuie mai întâi să ajungă la un acord de securitate cu autoritățile americane care să garanteze inginerilor europeni acces non-stop la sateliții de ultimă oră Galileo și dreptul de a recupera tehnologie în cazul în care racheta eșuează și sarcina utilă se pierde pe mare.

„Vorbim despre sateliți critici, așa că încă negociem cu partea SUA”, a spus Breton.

Sursa: G4media.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

TikTok se pregătește să lanseze o nouă platformă. Va concura în mod direct cu Instagram 

TikTok se pregătește să-și extindă orizonturile prin lansarea unei noi aplicații dedicată fotografiilor, numită TikTok ...