Acasă » CULTURAL » Ultimele versuri scrise de Veronica Micle, cu gândul la iubitul Mihai Eminescu, înainte de a-şi curma viaţa
pmp

Ultimele versuri scrise de Veronica Micle, cu gândul la iubitul Mihai Eminescu, înainte de a-şi curma viaţa

Ultimele versuri scrise de Veronica Micle arată că poeta a purtat o dragoste imensă pentru Mihai Eminescu, în ciuda multor bârfe care au circulat de-a lungul timpului. Timp de aproape două decenii, Mihai Eminescu și Veronica Micle au fost uniți și despărțiți de o dragoste imposibilă, o poveste de iubire care a rămas în istorie și continuă să impresioneze prin dramatismul său.

Veronica Micle, cea mai mare iubire a Luceafărului, s-a născut la Năsăud pe 22 aprilie 1850. La doar 14 ani, pe 7 august 1864, s-a căsătorit cu Ștefan Micle, profesor universitar la acea vreme. Veronica l-a întâlnit pe Mihai Eminescu la Viena în 1872, pe când era deja o femeie căsătorită și mamă a doi copii. Relația lor amoroasă a început doi ani mai târziu, în anul 1874, la Iași, și a fost una ascunsă, contestată și adesea bârfită. După moartea soțului ei din anul 1879, povestea lor de iubire a continuat fără ascunzișuri, dar soarta le-a rămas potrivnică. Veronica, rămasă cu o pensie modestă după moartea soțului, trebuia să-și întrețină cele două fiice. O căsătorie cu Eminescu ar fi însemnat pierderea acestui venit constant, iar poetul nu i-a putut oferi niciodată stabilitate financiară, astfel că mariajul lor a rămas un vis neîmplinit. Cu toate acestea, s-au logodit de două ori, dar drama lor, aceea a unor suflete care se iubeau și sufereau pentru că nu puteau fi împreună, a atins apogeul când Veronica a dat naștere unui copil mort.

În anul 1880, Mihai Eminescu și Veronica Micle au dorit să se căsătorească. Însă toți cei din jurul poetului s-au opus, considerând că Veronica nu era potrivită pentru el. Junimiștii au denigrat-o în fața lui Eminescu, oprindu-l să facă „imprudența” de a se căsători cu o femeie pe care o considerau de moravuri ușoare. Au urmat intrigi, infidelități, acuzații, suferințe și numeroase episoade de dragoste.

„Te vei convinge că din mii de fiinţe, abia una poate iubi cum te iubesc eu pe tine; şi dacă m-ai ucide, te-aş iubi şi în minutele agoniei”, îi scria Veronica lui Eminescu. În anul 1887, când Veronicăi i s-a publicat un volum de poezie, primul exemplar i-a fost trimis poetului cu dedicaţia: “Scumpului meu Mihai Eminescu, ca o mărturisire de neştearsă dragoste, Bucureşti, 6 februarie 1887″.

Moartea lui Mihai Eminescu

Bolnav fiind, Eminescu o implora pe Veronica să-l uite. Finalul vieţii lui Eminescu i-a prins aşa cum au trăit: despărţiţi. Eminescu, ţinut departe de Veronica de sora lui Henrietta, a murit pe 15 iunie 1889 într-un sanatoriu din Bucureşti. Veronica a fost acuzată de apropiaţi că nu i-a fost alături poetului în ultimele sale zile.

„Lumea m-a acuzat de lipsă de simţire şi de umanitate faţă de Eminescu. Sunt lucruri mai presus de puterile cuiva, vă mărturisesc sincer, nu pot să-l văd lipsit de minte, eu care am cunoscut pe Eminescu în cea mai splendidă epocă a vieţii sale intelectuale. Şi aşa sunt fără nici o lege şi fără nici un Dumnezeu, să-mi rămâie cel puţin acela al poeziei, care (pentru mine) s-a fost întrupat în fiinţa lui Eminescu.”, fragment dintr-o scrisoare adresată de Veronica Micle lui Alexandru C. Cuza, în aprilie 1889.

Ultimele versuri scrise de Veronica Micle

Mihai Eminescu și-a găsit sfârșitul în sanatoriul doctorului Șuțu, pe 15 iunie 1889. La aflarea veștii, se spune că Veronica Micle a scris poezia „Raze de lună” în doar 20 de minute. Această poezie a fost publicată în cotidianul „România” pe 20 iunie 1889, la finalul reportajului dedicat funeraliilor lui Eminescu.

Continuare pe Desprelume.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vine noua pandemie?! Virusul mortal care a speriat lumea. Nu are vaccin sau tratament

Autoritățile indiene iau măsuri rapide pentru a preveni răspândirea virusului Nipah după moartea unui băiat ...