În timp ce susținătorii probioticelelor – inclusiv medici, influenceri din domeniul sănătății și experți autoproclamați în sănătatea intestinului – susțin că suplimentele pot îmbunătăți microbiomul intestinal și pot trata totul, de la probleme digestive la sănătatea mentală, medicul Trisha Pasricha este sceptică.
Ads.
„Declarațiile de marketing despre probiotice nu corespund în mare parte cu dovezile”, a scris Pasricha. Ca gastroenterolog, Pasricha a spus că rareori le recomandă pacienților săi să ia probiotice – ceea ce îi surprinde adesea.
„Sunt și mai surprinși când le spun că acesta este parte din ghidurile bazate pe dovezi: Asociația Americană de Gastroenterologie nu recomandă probiotice pentru majoritatea afecțiunilor digestive”, a spus ea.
Ce ar trebui să facem în schimb? Recomandarea lui Pasricha este în concordanță cu ceea ce mulți dieteticieni și medici recomandă astăzi: o dietă bogată în fibre. Pasricha subliniază că studiile arată că dietele sărace în fibre pot duce la pierderea permanentă a anumitor bacterii intestinale, ducând la un microbiom mai puțin diversificat, ceea ce poate agrava sănătatea. Ea încurajează oamenii să se concentreze pe o dietă cu o varietate de plante, nuci și alimente fermentate pentru a hrăni microbiomul cu nutrienții diverși de care are nevoie.
„Această recomandare dovedită în timp rămâne una dintre cele mai puternic studiate metode de promovare și menținere a unui microbiom sănătos și de îmbunătățire a sănătății generale”, a scris Pasricha.
Confuzia legată de probiotice
Pasricha a subliniat că cercetările despre probiotice sunt greu de folosit ca referință – cu peste 1.000 de studii clinice despre probiotice realizate, există prea multe tulpini bacteriene diferite, doze și rezultate măsurate pentru ca oamenii de știință să ajungă la un consens.
În plus, Pasricha a spus că probioticele, la fel ca alte suplimente, nu trec prin teste clinice riguroase și aprobări din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente, așa cum fac medicamentele pe bază de prescripție. Asta înseamnă că consumatorii nu pot ști cu certitudine dacă probioticele sunt la fel de eficiente pe cât susțin producătorii.
„Probioticele… au un potențial incredibil”, a scris ea, „dar realizarea acestui potențial este încă un domeniu științific incipient în multe feluri. Fiecare dintre microbiomurile noastre, istoricul medical și dietele noastre sunt unice. Avem încă nevoie de studii riguroase care să ne permită personalizarea acestor tratamente pentru indivizi.” Dezinformarea provenită atât din campaniile de marketing, cât și din social media contribuie și ea la confuzia legată de probiotice, a spus Pasricha.
Între timp, pe rețelele sociale, un studiu din 2023 a constatat că majoritatea videoclipurilor de pe YouTube despre probiotice nu doar că le susțineau pozitiv, dar majoritatea conținutului era produs de amatori, nu de experți, a spus Pasricha.
Concentrează-te pe o dietă bogată în fibre
Așa cum au spus experții pentru Fortune, fibrele sunt prima linie de apărare împotriva cancerului – în special a cancerului colorectal, care este în creștere în rândul milenialilor și a celor din generația X. Experții în nutriție au mai descoperit că persoanele care se concentrează prea mult pe aportul de proteine pierd adesea numeroasele beneficii ale fibrelor și ar putea chiar să își agraveze sănătatea în acest proces. Ghidurile dietetice ale Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite recomandă ca femeile să consume între 22 și 28 de grame de fibre pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să țintească între 28 și 34 de grame de fibre pe zi.
Citește mai multe pe Ziare.com Un gastroenterolog crede că probioticele sunt „o risipă de bani”. Ce ar fi bine să faci în schimb