Acasă » REGIONAL » Moldova » Un ospătar ajuns habotnic PNL pe Facebook a fost pus director la Apele Române. Caz de anii ’50: întâi funcția, apoi trimis la școală

Un ospătar ajuns habotnic PNL pe Facebook a fost pus director la Apele Române. Caz de anii ’50: întâi funcția, apoi trimis la școală

Incredibil: Andrei Rîznic n-are studii pentru a fi director, dar s-a înscris în anul I la Hidro, ca pe vremuri, când partidul întâi îți dădea funcție, apoi te trimitea la școală
* Andrei Rîznic s-a remarcat anul trecut prin zelul cu care își apăra partidul în fața tuturor detractorilor
* Premiul a venit după ce PNL a luat Puterea: l-a făcut director la Apele Române în Pașcani
* De cinci ani n-are nicio slujbă, fusese șef de sală într-un bar și declară venituri din pariuri sportive
* Avea o diplomă de economist la un butic universitar, dar nici măcar nu se dusese să o ridice. Nu-l angaja nimeni

Între două campanii electorale, unui fost cârciumar i-a fost prelungită detașarea în fruntea Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani.

Andrei Rîznic este un postac neobosit pe FB, extrem de lingușitor cu șefii lui politici, care l-au făcut „om”. În noiembrie anul acesta a avut, de exemplu, 90 de postări, adică trei pe zi

Cartea de vizită a lui Andrei Rîznic, șeful SHI: cea mai mare parte a veniturilor din 2019 le-a obținut în urma pariurilor sportive. Adică n-a avut venituri mai deloc. E vicepreședinte al PNL Pașcani.

În luna noiembrie, are peste 90 de postări politice pe pagina sa de Facebook. Adică trei pe zi. Omul e un propagandist feroce. Fără milă, fără simțul ridicolului, tenace ca un activist bolșevic din anii ’50.

Îi susține pe Costel Alexe, dar și pe candidații liberali la alegerile de duminică, pășcănenii Lucian Rusu și Sorin Năcuță.

De fapt, cariera de la „Apele Române” și-o datorează în totalitate Partidului Național Liberal: în primăvară, Alina Apostol, primarul din Ciortești, l-a angajat pe Rîznic ca administrator public. Între Pașcani și Ciortești sunt 117 km și două ore de mers cu mașina. Cum să ajungă la serviciu? Cum se creează în România un post la stat fără o necesitate reală?

După câteva zile, Rîznic a fost detașat la filiala din Pașcani a „Apelor Române”, iar după o scurtă perioadă a ajuns șef. Fără concurs, fără să aibă studii de specialitate, doar pe baza carnetului de partid.

„Nu comentez. Mi-e frică și de umbra mea”, a spus Petrică Dascălu, cel căruia Rîznic i-a luat postul.

I-a prelungit detașarea cu trei luni
Pe 7 octombrie 2020, la câteva zile de la alegerile locale, Alina Apostol (PNL), reconfirmată ca primar al comunei Ciortești, i-a prelungit detașarea lui Andrei Rîznic. Acesta ocupă în prezent funcția de șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani. Instituția este parte a Administrației Bazinale de Apă Siret cu sediul la Bacău.

Pe românește, Rîznic conduce structura din Pașcani a ABA Siret. Funcția de șef de sistem este similară celei de director, Rîznic având în subordine peste 70 de angajați. Răspunde de tot ce înseamnă cursurile albiilor Siret și Moldova, decolmatări, acțiuni de prevenire a inundațiilor, cu rol de control la balastiere. Pentru această poziție, Rîznic este retribuit cu 5.000 de lei net lunar, echivalentul a peste 1.000 de euro.

Șiretlicul „administratorului public”: un om fără meserie, angajat la 117 km de casă, de o Primărie a unei comune sărace, de la granița cu Vasluiul

Răspunsul cinic al Puterii: „E legal”
Numirea sa în fruntea acestei structuri este una eminamente politică și a fost făcută prin fentarea mai multe condiții impuse de lege:
1) Pentru a putea fi adus la SHI Pașcani, inițial, Andrei Rîznic a fost angajat ca administrator public la Primăria comunei Ciortești. În luna aprilie, Alina Apostol, primarul din localitate, l-a numit în aparatul său de specialitate prin dispoziție. „A fost legal”, a spus Apostol.
Într-adevăr, potrivit Codului Administrativ, numirea în funcția de administrator public se face prin dispoziție a primarului și are ca anexă un contract de management. Deci, nu e necesar concursul, ci doar voința primarului. Cu soția lucrând la Spitalul Municipal Pașcani, chimist, Rîznic a acceptat postul de administrator public la o primărie aflată la 117 kilometri depărtare, vreo două ore de mers cu mașina, patru dus-întors. „Am dorit să lucrez cu el”, a spus Apostol.

Angajat formal, detașare în trei zile

2) Paradoxal, la câteva zile de la numire, Rîznic a fost detașat la Pașcani, la „Apele Române”. Primarul Apostol a găsit o primă explicație: „În zilele noastre, mobilitatea funcționarilor este foarte mare”. Adică, l-a dorit pe Rîznic ca administrator public, dar imediat i-a semnat detașarea la Pașcani.

În accepțiunea primăriței din Ciortești, nu este nicio contradicție. „Chiar am avut mare nevoie de el, însă s-a ivit această oportunitate și s-a dus la Pașcani, acolo lucrează și soția sa. A fost și perioada asta cu pandemia”, a spus Alina Apostol, încercând astfel să justifice că naveta ar fi fost dificilă pentru Rîznic.
Așadar, o Primărie mică, precum cea a comunei Ciortești, a avut nevoie de un administrator public, însă, la prima strigare, i-a acceptat acestuia detașarea. Deci, a rămas și fără om și cu postul blocat. „Salariul nu-l plătim noi, ci instituția la care a fost detașat”, a găsit Apostol partea bună.

Citeste toata stirea pe reporteris.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Spania se încurcă în morții de Covid. O femeie declarată decedată și înmormântată s-a întors la căminul unde locuia

O spaniolă în vârstă de 85 de ani despre care familia sa fusese informată că ...