STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » EVENIMENT » Ungaria riscă să fie exclusă din Schengen. Decizia de la Budapesta care a înfuriat zeci de europarlamentari 
pmp

Ungaria riscă să fie exclusă din Schengen. Decizia de la Budapesta care a înfuriat zeci de europarlamentari 

În Parlamentul European a început o inițiativă pentru expulzarea Ungariei din spațiul Schengen, ca reacție la decizia guvernului de la Budapesta de a relaxa restricțiile privind vizele pentru cetățenii din Rusia și Belarus.

Inițiativa a fost lansată printr-o scrisoare semnată de mai mulți eurodeputați, printre care cehoaica Danusha Nerudova și lituanianul Pietras Austryavichyus, care solicită Comisiei Europene să investigheze de urgență această decizie, arată Antena 3 CNN, care citează Politico.

Scrisoarea avertizează că relaxarea vizelor de către Ungaria ar putea reprezenta o lacună în sistemul Schengen și ar putea compromite securitatea acestui spațiu. Parlamentarii susțin că, dacă guvernul de la Budapesta nu își schimbă politica, Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare măsuri suplimentare pentru protecția cetățenilor europeni, inclusiv reintroducerea controalelor la frontierele Ungariei.

În plus, scrisoarea sugerează că alte state membre ale UE ar putea impune un regim de vize pentru cetățenii unguri și ar putea introduce controale la frontierele cu această țară. Până duminică seara, aproximativ 70 de eurodeputați, inclusiv foști premieri ai Belgiei și Irlandei, au semnat documentul.

Decizia Ungariei de a extinde accesul la un card național pentru cetățenii din Rusia și Belarus a fost luată la începutul lunii iulie, coincizând cu preluarea președinției semestriale a Consiliului UE de către Ungaria și controversata vizită a premierului Viktor Orban la Moscova. Acest card le permite cetățenilor din aceste țări să lucreze în Ungaria fără autorizație de securitate și să își aducă familia în țară, având o valabilitate de doi ani, cu posibilitatea de prelungire.

Contextul deciziei Ungariei este complicat de relațiile sale tensionate cu partenerii occidentali, după ce SUA au impus sancțiuni împotriva unor oficiali ai Băncii Internaționale de Investiții (IIB), o instituție controlată de Rusia și situată la Budapesta. Deși Ungaria s-a retras din IIB la presiunea SUA, guvernul ungar și-a exprimat frustrarea față de această decizie.

Vizita lui Viktor Orban la Moscova pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin despre un posibil acord de pace în Ucraina a intensificat tensiunile. Oficialii de la Bruxelles s-au distanțat imediat de această inițiativă, subliniind că Orban nu a avut mandatul Uniunii Europene pentru a purta astfel de discuții. De asemenea, premierul ungar a criticat în mod repetat sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, provocând nemulțumiri în rândul aliaților europeni.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Ciolacu, interviu pe Autostrada Moldovei: Anul acesta se vor da în circulație peste 130 de km. Restul, anul viitor

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a vorbit, într-un interviu oferit în exclusivitate ...