Acasă » CULTURAL » Educatie » Unirea: O călătorie în timp și spațiu despre patrimoniu și identitate la Colegiul Tehnic C.F « Unirea » din Pașcani
pmp

Unirea: O călătorie în timp și spațiu despre patrimoniu și identitate la Colegiul Tehnic C.F « Unirea » din Pașcani

Călătoria cu prilejul Zilei Naționale a României la Colegiul Tehnic CF “Unirea” va începe luni, 27 noiembrie 2023. Pe parcursul a trei zile, elevii, profesorii și invitații noștri vor intra în lumea autentică de odinioară prin expoziții, ateliere cu meșteri populari, workshopuri tematice, concursuri, teatru istoric, recitări de poezie istorică și spectacol artistic.

Expoziția de costume populare din satele din zona Pașcaniului va putea fi admirată încă din prima zi a săptămânii. Cu sprijinul Muzeului Municipal Pașcani, care ne-a pus la dispoziție majoritatea costumelor și obiectelor vechi ce se puteau întâlni în gospodăria moldoveanului de la 1918, dar și al dascălilor noștri care, de asemenea, au contribuit cu diferite obiecte și elemente de costum popular vechi, am putut organiza o expoziție autentică intitulată “Portul popular din zona Pașcani: o mărturie a identității românești”.

În completarea expoziției noastre, tot luni, va avea loc o serie de ateliere cu meșteri populari din diferite sate de pe lângă Pașcani ce se vor derula sub titlul « Cosând istoria și identitatea românească – De la fir la ie ».

Le vom avea alături pe doamna Elena Ciocoiu din Miroslovești, care lucrează catrințe și fote moldovenești țesute manual în stative, căreia i s-a acordat de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (Ministerul Culturii) titlul de Tezaur Uman Viu, doamna Maria Epure, originară din Dolheștii Mari, pasionată de lucrul de mână și doamna Angelica Constantin din zona Lespezi, care lucrează costume populare.

În paralel cu expoziția de costume populare și obiecte autentice din zona satului moldovenesc de odinioară vom putea admira și imagini cu și de poveste a Pașcaniului, începând cu anii 1900, adunate sub titlul  “O călătorie în timp prin vechiul târg al Pașcanilor”, dar și fotografii vechi și noi din zona Pascani, cu clădiri (școală, biserică, prăvălie, gară, primărie, etc), fântâni, gospodării, aduse din negura veche a vremii în actualitate. Toate aceste fotografii vor intra într-un concurs cu premii și diplome care își va recompensa câștigătorii după o evaluare făcută de juriu.

Activitățile zilei de marți, 28 noiembrie 2023, vor începe cu un workshop,  « Restaurarea clădirilor istorice: o investiție în viitor »,  structurat pe două etape. In prima parte doamna profesor drd. Simona Hărmănescu, coordonatorul muzeului “Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa.  Doamna profesor le va vorbi elevilor despre metodele corecte de restaurare și amenajare care s-au folosit pentru recondiționarea palatului « această etapă impunându-se firesc având în vedere faptul că muzeele – clădiri de patrimoniu nu trebuie să rămână pentru generaţiile viitoare doar depozitarele unor colecţii de obiecte, ci trebuie să demonstreze că deţin puternice argumente cu care un popor îşi apără originea, individualitatea, tradiţiile şi valorile transmise de la înaintaşi ».

Doamnei muzeograf i se vor alătura doi domni ingineri specializați în lucrări de restaurare clădiri de patrimoniu Macovei Mihai și Crețu Neculai cu un portofoliu bogat in restaurare (Cazinoul din Vatra Dornei, Cetatea Neamțului, Cetatea Soroca, Sala cu Orgă, etc), care le vor prezenta elevilor etapele de lucru efectiv în cazul unei restaurări de clădire veche.

După acestă « lecție » complexă pe subiectul recondiționării corecte a unei cladiri de patrimoniu, va urma cea de-a doua etapă, practică, în cadrul căreia câteva echipe de « elevi-ingineri restauratori », membri în clubul de modelare 3D al școlii, coordonați de domnul profesor Mihai Florescu, vor proiecta și realiza în 3D machetele unor clădiri cu valoare istorică din zona Pașcani ce au nevoie de restaurare.

Miercuri, 29 noiembrie 2023,  în aula colegiului va avea loc activitatea „1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”, în  cadrul proiectului transdisciplianar “Unitatea națională – un vis implinit”.

Programul va cuprinde informații despre semnificația evenimentelor petrecute acum 105 ani în cadrul prezentării făcute de elevi pasionați ai școlii „Trepte spre Marea Unire”, sub îndrumarea domnului prof. de istorie Bugioeanu Gabriel.

Ulterior, va avea loc un spectacol artistic, un recital de poezie patriotică și cântece patriotice oferite de soliști vocali și instrumentali, toți elevi ai colegiului și de corul școlii, sub coordonarea domnului profesor Spataru Mugurel.

De organizarea activităților desfășurate și de program se vor ocupa doamna director, prof. Orașanu Daniela, doamna prof. Crețu Valerica și doamna prof. consilier educativ Gordin Iuliana.

Comunicat

Profesor Iuliana Gordin

Purtător de cuvânt, Colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, Paşcani

About Eduard PANAIT

Jurnalist

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

NASA lansează o navă pentru a căuta extratereștri în apropiere de Jupiter

NASA se pregătește să lanseze o misiune extrem de așteptată către Europa, a patra lună ...