Acasă » CULTURAL » Viața Maicii Domnului (biografie istorică si teologică)
thomplast

Viața Maicii Domnului (biografie istorică si teologică)

Viața Maicii Domnului cuprinde patru perioade: vârsta de la 1-15 ani, 15-28 ani, 29-46 ani  este o perioadă de 18 ani de tăcere, 46-49 ani, 49-60 ani.

Prima perioadă cuprinde trei momente importante: Nașterea Maicii Domnului, ducerea ei la templu si incredințarea ei de catre Zaharia dreptului Iosif. Cât privește primul moment Maica Domnului s-a născut din parinții Ioachim și Ana fiind unicul lor copil născut la bătrânețe după stăruitoare rugăciuni. Ioachim, tatăl Fecioarei Maria se trăgea din seminția lui Iuda, fiind urmașul regelui David, iar Ioana mama sa era fiica preotului Mathan din Betleem din seminția Aaron. La 3 ani potrivit făgăduinței făcută de Sfinții Impărați Constantin si Ana inainte de zămislire, Maria a fost afiorisită templului din Ierusalim unde a rămas până la vârsta de 15 ani. La 15 ani, Maria potrivit tradiției evreești trebuia să părăsească așezământul de pe lângă templu și să se intoarcă in familie. Așa se face că prin descoperire dumnezeiască a fost incredințată de preotul Zaharia (tatăl Sfântului Ioan Botezatorul) dreptului Iosif, un bătrân in varstă de 80 de ani văduv din orașul Nazaret, tâmplar de meserie.

A doua perioadă din viața Maicii Domnului 15-28 de ani este legată de intruparea Mântuitorului la Buna Vestire, nașterea și tăierea imprejur a pruncului Iisus, ducerea lui la temple (Intimpinarea Domnului ), fuga in Egipt si pelerinajul de la Ierusalim când Mântuitorul avea vârsta de 12 ani. După aceste momente urmează o perioadă de 18 ani de tăcere atât in viața Maicii Domnului cât și in viața Mântuitorului. Este o perioadă in care Mântuitorul nu a frecventat școlile rabinice ci a rămas in Nazaret, lucrând in atelierul lui Iosif, iar sfântul Iustin Martirul si Filozoful istorisește că in timpul lui se mai găsea o căruță lucrată de Mântuitor.

La nunta din Cana Galilei, Maica Domnului avea in jur de 46 de ani si aici ea staruie pentru “inceputul minunilor si arătarea slavei lui Hristos Fiului Său “(Ioan, cap.2, versetele 1-11).

Ulterior pe Maica Domnului o întâlnim in grupul mironosițelor care-L urmau pe Iisus si pe ucenii săi prin cetăți și sate ascultănd cuvantul Lui despre cum se poate intra in Imparăția Cerurilor. Legat de sfintele patimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos trebuie să spunem că printe Fiicele Ierusalimului care L-au insotit pe Iisus pe drumul crucii o intâlnim negreșit si pe Maica Domnului.

Tradiția patristică susține că in dimineața invierii Maica Domnului a fost prima care L-a intalnit pe Hristos inviat si nu Maria Magdalena. O găsim prezentă impreună cu Sfinții Apostoli la inalțarea la cer si respectiv la Cincizecime fiind alături de cei care erau impreună in același loc la frângerea pâinii (Fapte cap.2 versetul 1). După inalțarea Domnului la cer, maica Sa a ramas 11 ani sufletul comunității creștine din Ierusalim, Efes și Antiohia după care s-a intors la Ierusalim unde s-a săvarșit cu pace fiind imormantată după rânduiala iudaică in grădina Ghetimani de unde a fost ridicată cu trupul la cer de Fiiul său ca impreună cu El să impărătească in veci.

Nu se putea ca “Maica Vieții” să fie sortită putreziciunii, taina ridicării la cer a Maicii Domului fiind descifrată de Sfântul Apostol Toma care prin pronie divină a cerut să fie deschis mormântul acesteia și întrând în mormânt unde se afla doar sicriul cu Acoperământul Maicii Domnului care a fost dus ulterior in biserica Vlaherne din Constantinopol.

Această mărturie a fost principalul argument al invierii și mutării cu trupul la cer a Maicii Domnului după cum v-a mărturisi sfăntul Juvenarie Patriarhul Constantinopolului la sinodul 4 ecumenic de la Calcedon (431), sinod unde s-au finalizat dezbaterile privind doctrina marială: maternitatea și pururea feciorie a Maicii Domnului inainte, in timpul și dupa nașterea Domnului Iisus.

Așadar, știind că avem o Maică in cer veșnic rugătoare nu ne rămâne decât să implinim testamentul acesteia sintetizată la nunta din Cana Galileei “Sa Faceți ceea ce vă v-a spune Fiul Meu”.

 

Preot

Dănilă Gheorghe

Paroh la biserica Sfinții Imp. C-tin si Elena Vâlcica

 

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Angajații români ar putea primi carduri culturale

Compania Up România a primit autorizația Ministerului Finanţelor pentru emiterea tichetului şi cardului de cultură, ...