Acasă » EVENIMENT » Viaţa unui liceean, distrusă de răutatea gratuită a unui trecător pensionar care s-a izbit intenţionat în el: „Nu am pe unde trece”

Viaţa unui liceean, distrusă de răutatea gratuită a unui trecător pensionar care s-a izbit intenţionat în el: „Nu am pe unde trece”

Un tânăr putea ajunge la închisoare după o altercaţie cu un sexagenar. Acesta se manifestase agresiv faţă de grupul de elevi, printre care se afla şi Marian Ţapoveţ, conflictul născut dintr-un motiv stupid soldându-se cu decesul bărbatului.

În septembrie 2020, Ţapoveţ, elev pe atunci la Liceul cu Profil Sportiv, a mers împreună cu doi colegi la şcoală pentru a preda manualele de clasa a XI-a şi a le lua pe cele pentru clasa a XII-a. Apoi, s-au îndreptat pe jos spre casă, cei trei locuind în zona Tâgu Cucu. Pe trotuarul de pe bulevardul Independenţei, în dreptul fostului sediu al Alpha Bank, ei s-au intersectat cu un pensionar.

Acesta s-a izbit violent cu umărul într-unul dintre tineri, reproşându-le că nu are loc să treacă din cauza lor. Iniţial, băieţii i-au spus să-şi vadă de treabă, conflictul degenerând. Bărbatul a început să le adreseze tinerilor injurii, a băgat mâna în borseta pe care o avea asupra sa, probabil pentru a scoate un spray lacrimogen, şi a încercat să-l lovească cu piciorul pe Ţapoveţ.

Acesta s-a ferit şi a răspuns cu o palmă. Ceilalţi doi băieţi au intervenit pentru a aplana conflictul, tinerii vrând să-şi continue drumul. Bărbatul a sărit însă în spatele lui Ţapoveţ, vrând să-l lovească.

Din nou, ceilalţi doi băieţi au intervenit, trăgându-l pe bărbat de cămaşă. Acesta a încercat din nou să-l atace pe Ţapoveţ, băiatul aplicându-i în final doi pumni. Bărbatul s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se cu capul de trotuar, iar cei trei tineri au părăsit local incidentului.

Bărbatul a fost transportat ulterior la Spitalul de Neurochirugie, constatându-se o fractură craniană şi o hemoragie meningeală. Starea de sănătate a victimei a fost agravată de o bronhopneumonie, bărbatul decedând după 10 zile. Ţapoveţ a fost trimis în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte. El a invocat în apărarea sa legitima apărare, dar argumentul a fost respins de judecători.

Aceştia au apreciat că vârsta victimei şi disproporţia vădită de abilităţi fizice duc la concluzia că nu este îndeplinită condiţia de proporţionalitate a apărării. În plus, Ţapoveţ nu putea demonstra că s-ar fi temut de bărbat, ci, dimpotrivă, la un moment dat tinerii chiar râdeau de încercările acestuia de a lovi. Astfel, fapta lui Ţapoveţ reprezenta doar un răspuns la actul provocator al victimei, nu o apărare legitimă.

Magistraţii Tribunalului au luat totuşi în calcul provocarea, ca circumstanţă atenuantă, ca şi vârsta lui Ţapoveţ şi faptul că acesta îşi recunoscuse fapta şi o regretase.

„Este adevărat că fapta inculpatului dar mai ales urmarea acesteia este extrem de gravă, dar raportat la contextul comiterii infracţiunii, fiind reţinută starea de provocare, la vârsta fragedă a inculpatului, lipsa antecedentelor penale şi conduita procesuală corespunzătoare, apreciază că acordarea unei singure şanse de reabilitare în libertate, dar sub imperiul unor măsuri stricte de supraveghere şi impunerii unor obligaţii este oportun a fi dispusă, inculpatul fiind o persoană tânără, la început de drum, iar experimentarea contactului cu autorităţile judiciare şi supunerea acestuia unor măsuri preventive constituie un avertisment serios şi suficient a acestuia”, au considerat judecătorii.

Aceştia l-au condamnat pe Ţapoveţ la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Totodată, el va trebui să plătească familiei victimei 15.000 de euro ca daune morale. Pronunţată joi, sentinţa poate fi atacată cu apel.

FOTO-generic-arhiva

Sursa: Ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Șofer băut surprins pe străzile din comuna Mogoșești Siret

Un bărbat de 60 ani a fost surprins de polițiștii rutieri în timp ce conducea ...