Acasă » REGIONAL » Moldova » VIDEO | HAOS total în legislativul comunei Valea Seacă. Bugetul local, blocat din nou de consilieri. Însoțitorii persoanelor cu handicap își cer drepturile

VIDEO | HAOS total în legislativul comunei Valea Seacă. Bugetul local, blocat din nou de consilieri. Însoțitorii persoanelor cu handicap își cer drepturile

 În cursul dimineții de astăzi, la Primăria Valea Seacă a fost programată o nouă ședință pentru votarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pe anul 2021. La ședința extraordinară s-au prezentat doar 6 consilieri locali din 15, fiind creat astfel un nou blocaj administrativ. S-au prezentat și câțiva însoțitori ai persoanelor cu handicap. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea vizavi de modul în care unii consilieri tratează interesele politice și personale mai presus decât interesele comunității.

Cei prezenți au precizat faptul că nu și-au primit drepturile salariale, nu au bani pentru medicamente și tratamente pentru cei cu handicap și au ajuns la limita răbdării. Tot ei au precizat viceprimarului și celor prezenți că este pentru prima dată când sunt tratați cu indiferență în ciuda problemelor cu care sunt neviți să se confrunte zilnic. Consilierii locali care nu s-au prezentat la ședință au fost aspru criticați. Însoțitorii au spus că vor ajunge în situația în care îi vor aduce pe cei care îi au în grijă la Primărie pentru ca aleșii să vadă cu ochii lor ce înseamnă lipsa unui medicament la timp și criza în care poate ajunge o persoană cu handicap.

Viceprimarul Ioan Radu, cel care răspunde ce acest serviciu, a încercat să-i liniștească pe cei prezenți promițându-le că își vor primi drepturile conform legii. Doar că nu a putut lansa nici un termen, fapt care i-a nemulțumit pe cei vizați.

„De ce trebuie să sufere o persoană cu handicap, sau cel care are grijă de acesta zilnic pentru interele politice ale consilierilor? Să vă fie rușine, de ce nu se votează bugetul comunei ca să ne primim și noi banii? Unde sunt ceilalți consilieri locali care i-am votat? Să ne spună de ce nu vor să ne dea banii. Pe noi nu ne interesează politica voastră, ne vrem banii pentru că avem de cumpărat medicamente. Ați văzut vreodată o persoană cu handicap ce criză poate face pentru că nu își ia tratamentul la timp? Și așa sunt medicamentele scumpe și nu ne ajung banii”, au spus cei prezenți.

„Unii consilieri vin la ședințe și fac numai scandal, nu-i interesează de soarta comunei, de soarta noastră. Vin, fac scandal și apoi merg la crâșmă și beau că își permit, au luat banii pe ședință. Dar noi? Cei probleme adevărate ce facem? Stăm să ne rugăm de ei?”, au mai precizat pentru Jurnalul Regional însoțitorii prezenți la Primărie.

„În nici o comună nu am auzit să se întâmple astfel de lucruri ca la Valea Seacă. Cât am lucrat la Tătăruși, la Primărie, domnul primar de acolo de câte ori mă vedea mă întreba cum sunt, cum se simte persoana pe care o am în grijă cu handicap, dacă am probleme. Nu avea nici un interes să o facă. Aici, la Valea Seacă, consilierii locali nici măcar salariile nu le dau? Ce oameni sunt ăștia?”, a mai spus unul din cei prezenți.

O întreagă comună blocată din orgolii politice

Bugetul de Venituri și Cheltuieli nu a fost aprobat nici de această dată, asta după ce la ultima convocare aleșii locali au făcut un scandal uriaș la dezbateri. Părerile sunt împărțite în tabere politice sau grupuri de interese. O nouă ședință pe Buget a fost reprogramată astăzi pentru luni, din lipsă de cvorum. Chiar și așa, speranțele ca Bugetul comunei să fie votat de aleși sunt mici. Fostul primar Gheorghe Băciceanu a declarat faptul că nu s-a confruntat cu o astfel de situație în 16 ani de primărie. Actualul primar Neculai Miron este și el nemulțumit de faptul că îi este blocată activitatea administrativă. Secretarul general Valeriu Nistor a explicat și el că indiferent de neînțelegerile politice, o primărie trebuie să aibă buget pentru a funcționa iar comunitatea nu trebuie să sufere din neînțelegerile unora. Nistor a arătat o adresă primită ieri la Primărie din partea finanțiștilor în care se explică faptul că UAT Valea Seacă a intrat în blocaj financiar din cauza faptului că proiectul de buget nu a fost votat în termen legal.

„În conformitate cu prevederile art. 39. alin 6 și 7 a Legii nr 273/2006 privind finanțale publice locale, „proiectele de buget prevăzute la art. 1 alin. 2 Se aprobă de autoritățile deliberative în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. În cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul prevăzut la alin. 6, direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În acestă situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celoralte venituri încasate”, se precizează în adresa primită de către Primăria Valea Seacă.

Ca urmare, pentru că aleșii locali din Valea Seacă nu au aprobat Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021 în termenul legal a fost propusă sistarea alimentării cu cote defalcate din impozitul pe venit și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Din păcate toate aceste impedimente create de unii politruci, consilieri locali, duc la investiții pierdute, blocaje financiare mari și crearea unor noi sisteme sociale defecte. De precizat faptul că la Valea Seacă un număr de 68 de persoane cu probleme sociale.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO: Tir încărcat cu fier vechi, răsturnat la Vatra Dornei. Momentul a fost filmat

Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat luni seară în localitatea Vatra Dornei. Accidentul a ...